Održan prijem za direktorku Arhiva BiH u kabinetu gradonačelnika Zaječara

Gradonačelnik grada Zaječara, Boško Ničić, danas je u svom kabinetu ugostio direktorku Arhiva Bosne i Hercegovine, gospođu Danijelu Mrdu, direktora Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnim Sarajevu prof. dr Draga Mastilovića, i direktora Istorijskog arhiva „Timočka krajina“, Velibora Todorova. Na ovom značajnom susretu, glavna tema razgovora bila je predstojeća izložba koja će biti otvorena sutra u Arhivu Timočke Krajine u Zaječaru.

Izložba nosi naziv „Sarajevski atentat – istorijski kontekst u svjetlu dokumenata Arhiva Bosne i Hercegovine“ i predstavlja rezultat rada mr Danijele Mrde, direktorke Arhiva BiH, u saradnji sa Sinišom Domazetom i Sandrom Biletić. Ova izložba će osvetliti važne aspekte Sarajevskog atentata kroz originalne dokumente iz Arhiva Bosne i Hercegovine.

,,Atentat u Sarajeva je priča koju i dan danas istoričari savremene istorije istražuju, tim više što je taj događaj možda i najvažniji događaj za istoriju savremene Evrope. Ti procesi se i danas analiziraju i meni se čini da u istorijskom kontekstu neke činjenice treba osvestiti i na pravi način izneti na svetlost dana. U ovoj izložbi, čija sam i ja autorka, pokušali smo da današnjoj javnosti u svetlu dokumenata Arhiva Bosne i Hercegovine na pravi način iznesemo tačne podatke, jer oni zaista počivaju na dokumentu. Biće prikazano sve ono što se događalo u Sarajevu neposredno pre Sarajevskog atentata, na dan atentata i sve ono što se dogodilo u Sarajevu posle samog atentata, što je svakako imalo značajan i stravičan rezultat po Srbe koji su živeli u Sarajevu tog dana kao i narednih. Ova izložba biće dragocena da osvestimo činjenice koje do sada niste znali, ali isto tako ovo je naš pokušaj da sprečimo istorijski revizionizam, koji se sve više dešava, ne samo u Srbiji i Bosni i Hercegovini, već i u Evropi i svetu. “ – izjavila je mr Danijela Mrda, direktorke Arhiva BiH.

Takođe, na sutrašnjem događaju biće predstavljena i knjiga dr Miroslava Perišića, pod naslovom „Sarajevski atentat – povratak dokumentima“, koja će dodatno obogatiti razumevanje istorijskih događaja vezanih za ovaj značajan trenutak.

U sklopu svečanosti, planirano je i potpisivanje Smernica o naučnoj i kulturnoj saradnji između Arhiva Bosne i Hercegovine i Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ Zaječar, što će označiti početak još čvršćih veza i saradnje između ova dva institucionalna stuba kulturne baštine.

Ovaj događaj predstavlja važan korak ka unapređenju kulturne saradnje između regija, kao i podsticaj daljeg istraživanja i promocije istorijske baštine.

Prethodni članci