Održan sastanak privrednika Zaječarskog i Borskog okruga na temu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora

U Zaječaru je održana sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog upravnog okruga u proširenrm sastavu – radionica za poslovnu zajednicu na temu „Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe u privredi“.

Sednici su prisustvovali predsednici Zaječarskog i Borskog upravnog okruga, Vladan Paunović i Vladimir Stanković, privrednici i predstavnici kompanija „Serbia Zijin Copper Bor“ i „Serbia Zijin Mining Bor“.

Na radionici U Domu kulture u Kotlujevcu su eksperti USAID projekta govorili o pravnom okviru za kupce/proizvođače u Srbiji (kako se postaje kupac/proizvođač), ekonomsko – finansijskoj analizi izgradnje solarne elektrane i mogućnostima za finansiranje takvih projekata, nedostacima pravnog okvira, barijerama i rizicima za investitore, a učesnici radionice imali su priliku i da se upoznaju sa primerom iz prakse i iskustvima u realizaciji jednog ovakvog projekta.

„Cilj projekta povećanje energetske efikasnosti u našem društvu i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije“, rekao je Slobodan Ružić, konsultant za pravni i regulatorni okvir u energetskom sektoru Republike Srbije

Direktor Sektora za bezbednost, zdravlje na radu i zaštitu životne sredine „Serbia Zijin Mining“-a Li Šuhong zahvalio se Regionalnoj privrednoj komori na pozivu za učešće na ovoj tematskoj sednici i najavio aktivnosti koje će kineske kompanije preduzeti na zaštiti životne sredine.

„Ovo je šesta radionica koja je do sada organizovana na ovu temu, a Privredna komora je ovo prepoznala kao trenutno najaktuelniji problem i zato je organizovan ovaj skup“, naglasio je Dejan Tošić, direktor Regionalne privredne komre Srbije Zaječarskog i Borskog okruga.

Jedno privredno društvo može ulaganjem u obnovljive izvore energije da troškove smanji čak tri puta, a cela investicija može da isplati u periodu od 8 do 10 godina, zaključeno je na ovom sastanku.

Prethodni članci