Održan veličanstveni multimedijalni spektakl na Feliks Romulijani – Džon Malkovič i “Paklena komedija”

Carska palata na listi svetske kulturne baštine „Feliks Romulijana“ kod Zaječara ugostila je multmedijalnu predstavu „Paklena komedija – ispovesti serijskog ubice“, u izvođenju Džona Malkoviča, orkestra Bečke akademije i Vroclavskog baroknog orkestra, sa dirigentom Martinom Haselbekom i sopranima Čen Reiz i Suzan Langbain. Reditelj je Mihael Šturminger.

Predstava sa kojom je jedan od najslavnijih holivudskih glumaca današnjice, od premijere 2008. godine do sada, obišao pola planete, fascinirila je više hiljada posetilaca, koji su došli iz svih krajeva Srbije, kao i iz susednih zemalja, Bugarske i Rumunije.

Izvođenju spektakla prisustvovali su: šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikolo Bertolini, predstavnici ambasada SAD-a, Brazila, Slovačke, Japana i Severne Makedonije, srpska ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, kao i čelnici 14 lokalnih samouprava u Srbiji.

„Paklena komedija – ispovesti serijskog ubice“ je dramsko-muzički pozorišni spektakl zasnovan na istinitoj priči o serijskom ubici kojeg je društvo slavilo, iako je činio neverovatno okrutne stvari. Nikada nije odgovarao za svoje zločine. Ova priča postavlja pitanja o pravosudnom sistemu, rehabilitaciji i konceptu iskupljenja. U predstavi su izvodene arije iz dela Mocarta, Baha, Hajdna, Bokerinija, Betovena, Gluka i Vebera, kojima je zajednička tema patnja žena.

Predstava je odigrana u okviru “Zaječarskog kulturnog leta na Romulijani” i “Art link festivala”. Spektaklu je doprineo i veličanstveni vatromet koji je priređen nakon predstave.

Pre multimedijalnog spektakla, održan je prijem za Nikolu Bertolinija – šefa Odeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije, Danielu Funke – direktorku GIZ-a, kao i za saradnike na projektu „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

„Ovo je jedna mala donacija u okviru programa „Evropska unija za kulturno nasleđe i turizam“. Ovo je prvi put da budem na ovakvom lepom mestu na sastanku sa gradonačelnikom Ničićem. Ovo je pravi pokazatelj aktivnosti lokalnih vlasti da ulažu u nešto kao što je Feliks Romulijana“, istakao je Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić poručio je da će još sličnih događaja biti organizovani na Feliks Romulijani.

„Sam koncert i multimedijalna predstava Džona Malkoviča je veliki događaj ne samo za Zaječar, već za čitavu Srbiju. Trudićemo se da organizujemo što više ovakvih događaja. Dobio sam uveravanja od ljudi iz Evropske unije i GIZ-a, da će oni još više pomagati održavanju ovakvih događaja na ovom nivou, koji predstavljaju kulturni iskorak ne samo za istočnu Srbiju, već i za celu Srbiju“, istakao je Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

Organizatori događaja su Ustanova Narodno pozorište Timočke krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović”, Narodni muzej, “Zaječar” i Art linka iz Beograda, uz generalno pokroviteljstvo Grada Zaječara i podršku projekta EU za kulturno nasleđe i turizam koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi GIZ.

Sponzori događaja su Eliksir Fondacija, UNIKA i kompanija „Cepter“.

Prethodni članci