Održana 15. sednica Skupštine grada Zaječara, na kojoj je usvojena Odluka o prvoj izmeni i dopuni budžeta Grada Zaječara za 2023. godinu

Održana 15. sednica Skupštine grada Zaječara, na kojoj je usvojena Odluka o prvoj izmeni i dopuni budžeta Grada Zaječara za 2023. godinu

U Zaječaru je održana 15. sednica Skupštine grada, na kojoj je usvojena Odluka o prvoj izmeni i dopuni budžeta Grada Zaječara za 2023. godinu.

Predlog odluke o rebalansu budžeta obrazložila načelnica Odeljenja za budžet i finansije Valentina Đuričić.

Održana 15. sednica Skupštine grada Zaječara, na kojoj je usvojena Odluka o prvoj izmeni i dopuni budžeta Grada Zaječara za 2023. godinu

„Budžet se ovom odlukom uvećava za 147 miliona dinara, tako da planirana sredstva iznose 2.139.880.000. Tokom prvog kvartala ove godine došlo je do uvećanja određenih prihoda, te su se stvorili uslovi za rebalans budžeta. Najveće povećanje imamo kod poreza obveznika koji ne vode poslovne knjige za 23 miliona dinara, porez na prenos apsolutnih prava je 9 miliona dinara i porez na zarade uvećan je za 10 miliona dinara. Što se tiče rashodnog dela, mi smo i rashode i izdatke usaglasili sa prihodima i primanjima i iznose 2.139.880.000, a od toga najveći su tekući rashodi 1.769.485.000 dinara ili 82.69%. Izdaci za nefinansijsku imovinu su 15.85% ili u apsolutnom iznosu 339.094.000 dinara i izdaci za otplatu glavnice iznose 31.301.000 dinara ili 1.46%. Taj kredit se završava 2026. godine“, kazala je Đuričić.

Odbornici opozicije izjasnili su se protiv prvog rebalansa budžeta u ovoj godini.

Odbornici Skupštine grada Zaječara usvojili su i Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za ovu godinu. Za subvencije registrovanih poljoprivrednih gazdinstava opredeljeno je 12 miliona dinara, a još 3,5 miliona dinara planirano je za uređenje atarskih puteva. Jedna od novina je pomoć prilikom kategorizacije gazdinstava za bavljenje etno turizmom.

Održana 15. sednica Skupštine grada Zaječara, na kojoj je usvojena Odluka o prvoj izmeni i dopuni budžeta Grada Zaječara za 2023. godinu

„Intenzitet pomoći je 60 odsto od iznosa računa bez PDV-a, tu se odnosi na mehanizaciju i na investicije za koje imamo fiskalne račune. Najviše je izdvojeno za stočare koji su ujedno i najugroženija grana poljoprivrede, gde je predviđeno do 140.000 dinara pomoći i 60% od iznosa vrednosti u kupoprodajnom ugovoru koji se bude sklapao prilikom kupovine grla“, rekla je Vesna Stanković, gradska većnica zadužena za poljoprivredu.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić demantovao je da se gasi Apotekarska ustanova „Zaječar“ i da je ovoj Ustanovi odlukom Skupštine omogućeno da izda poslovne prostorije u zakup na 15 godina uz uslov da svi zaposleni ostanu na svojim radnim mestima. Kao razlog, Ničić je naveo to što u poslednje vreme zbog nelojalne konkurencije, Apotekarska ustanova ima mesečni prihod od 10 miliona dinara, dok sam platni fond iznosi 13 miliona dinara.

Održana 15. sednica Skupštine grada Zaječara, na kojoj je usvojena Odluka o prvoj izmeni i dopuni budžeta Grada Zaječara za 2023. godinu

„Neće Grad potpisati odluku o davanju u zakup, već Apotekarska ustanova i njima će ići prihod od zakupa da bi mogli upravo da namire troškove zaposlenih“, dodao je Ničić.

Usvojen je i Predlog Odluke o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju solarne elektrane sa razvodnim postrojenjem i dalekovodima na teritoriji KO Gradskovo, Vražogrnac i Trnavac.

Odbornici su usvojili Predlog Odluke o izboru privatnog partnera i dodeli Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za ugovornu isporuku i proizvodnju toplotne energije uz obaveznu investiciju u sistem za proizvodnju toplotne energije JKSP Zaječar; Predlog Odluke o usvajanju Regionalnog plana upravljanja otpadom za gradove Zaječar i Bor i opštine Boljevac, Kladovo, Majdanpek, Negotin i Knjaževac; Predlog Odluke o određivanju komunalne delatnosti; Predlog Odluke o izmeni i dopuni Odluke o snabdevanju vodom za piće na teritoriji grada Zaječara; Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o izmeni programa poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod“ Zaječar za 2023. godinu.

Na ovoj sednici usvojen je i Predlog Rešenja o usvajanju Izveštaja o radu za 2022. godinu Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru; usvojeno je i Rešenje o usvajanju Finansijskog izveštaja za 2022. godinu Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru; Rešenje o usvajanju Finansijskog izveštaja za 2022. godinu Narodnog Muzeja „Zaječar“; Rešenje o davanju saglasnosti na Finansijski plan za 2023. godinu Narodnog Muzeja „Zaječar“; usvojen je Predlog Rešenja o razrešenju i imenovanju predsednika i članova Nadzornog odbora Narodnog muzeja “Zaječar“ u Zaječaru; Rešenje o usvajanju Izveštaja o radu Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru za 2022. godinu; Rešenje o usvajanju Finansijskog izveštaja za 2022. godinu Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru; Rešenje o usvajanju Izveštaja o radu za 2022. godinu Istorijskog arhiva „Timočka Krajina“ Zaječar; Rešenje o usvajanju Finansijskog izveštaja za 2022. godinu Istorijskog arhiva „Timočka Krajina“ Zaječar; Rešenje o davanju saglasnosti na Plan i Program rada za 2023. godinu Istorijskog arhiva „Timočka Krajina“ Zaječar; Rešenje o davanju saglasnosti na Finansijski plan za 2023. godinu Istorijskog arhiva „Timočka Krajina“ Zaječar; usvojen je i Predlog Rešenja o prestanku funkcije i imenovanju direktora Istorijskog arhiva „Timočka Krajina“ Zaječar u Zaječaru.

Održana 15. sednica Skupštine grada Zaječara, na kojoj je usvojena Odluka o prvoj izmeni i dopuni budžeta Grada Zaječara za 2023. godinu

Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su i predlog o Rešenju o usvajanju Godišnjeg izveštaja o radu Centra za socijalni rad „Zaječar“ u Zaječaru za 2022. godinu; usvojeno je i Rešenje o davanju saglasnosti na Plan i Program rada za 2023. godinu Centra za socijalni rad „Zaječar“ u Zaječaru; Rešenje o davanju saglasnosti na Finansijski plan za 2023. godinu Centra za socijalni rad „Zaječar“ u Zaječaru; Rešenje o usvajanju Izveštaja o radu za 2022. godinu Ustanove za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Zaječaru; Rešenje o usvajanju Finansijskog izveštaja o utrošenim sredstvima, obavezama, potraživanju i rezultatima poslovanja za 2022. godinu Ustanove za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Zaječaru; Rešenje o davanju saglasnosti na Program rada za 2023. godinu Ustanove za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Zaječaru; Rešenje o davanju saglasnosti na Finansijski plan za 2023. godinu Ustanove za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Zaječaru.

Dato je i zeleno svetlo na Rešenje o usvajanju Finansijskog izveštaja Predškolske ustanove „Đulići“ Zaječar za 2022. godinu; Rešenje o davanju saglasnosti na Finansijski plan Predškolske ustanove „Đulići“ Zaječar za 2023. godinu; Rešenje o razrešenju i imenovanju članova Školskog odbora Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Velikom Izvoru; Rešenje o razrešenju i imenovanju člana Školskog odbora Osnovne škole „Hajduk Veljko“ u Zaječaru; na Predlog Rešenja o izmeni Rešenja o imenovanju predsednika i članova Nadzornog odbora Javnog komunalnog preduzeća „Timok – održavanje“ Zaječar.

Na dnevnom redu sednice našla su se i odbornička pitanja.

Prethodni članci