Održana 7. sednica Štaba za vanredne situacije grada Zaječara

Na juče održanoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Zaječara donete su dodatne naredbe i preporuke i to:

1. NAREĐUJE SE JKSP “Zaječar”, kao i drugim JKP, da u saradnji sa ZZJZ „Timok“ Zaječar vrši redevno pranje i dezinfekciju ulica prvog prioriteta, javnih trgova i drugih javnih površina, javnih parkirališta, trgovinskih centara i svih mesta na kojima se okuplja veći broj građana.

​2. ZABRANJUJE SE korišćenje svih javnih površina i parkova kao i dečijih igrališta. ​Zatvaraju se izletišta “Popova plaža” i “Vanjin jaz” i sva lica zatečena na njima biće sankcionisana shodno zakonu. ​Park šuma Kraljevica se može koristiti u vremenu od 10.00 do 16.00 časova tako da se lica mogu kretati u grupi do 5 (pet) osoba a rastojanje između njih ne sme biti manje od 5 metara. ​Nepoštovanje ove zabrane povlači za sobom prekršajnu i krivičnu odgovornost, a za nepoštovanje ove zabrane od strane maloletnog lica odgovornost snosi roditelj ili staratelj.

​3. NAREĐUJE SE vlasnicima prodavnica, trgovinskih objekata brze hrane, cvećarama, kao i ostalima koji rade sa strankama, da svim zaposlenima koji su u direktnom kontaktu sa potrošačima, obezbede zaštitne maske i rukavice. Ukoliko nisu u mogućnosti dužni su da obustave rad do obezbeđenja zaštitnih sredstava. ​Naređuje se svim maloprodajnim objektima da ispred svojih objekata postave dezinfekcionu barijeru (sunđer ili sl.natopljen dezinfikcionim sredstvom) kao i da svojim kupcima obezbede (ukolikko kupci nemaju sopstvene), zaštitne rukavice i maske. ​Zabranjuje se svako zadržavanje ispred maloprodajnih objekata (konzumiranje pića i sličnih okupljanja) osim okupljanja u cilju čekanja reda radi kupovine, uz poštovanje propisane udaljenosti. ​U slučaju da potrošači/kupci ne budu želeli da se pridržavaju ovih mera vlasnici objekta ili radnici su dužni da odmah, bez odlaganja, pozovu dežurne brojeve komunalne policije 065/609-41-08 i 069/717-371. ​Maloprodajni objekti koji se ne budu pridržavali ove zabrane kao i naredbe koja se odnosi na postavljanje dezinfekcione barijere na ulazu biće zatvoreni za vreme trajanja vanrednog stanja. Takođe, maloprodajni objekat koji primi potrošača bez zaštine maske i rukavice u objekat, radi kupovine, biće zatvoren za vreme trajanja vanrednog stanja.

​4. OBAVEZUJE SE Gradska uprava grada Zaječara da u saradnji sa call centrom Crvenog krsta u smislu pružanja neophodne pomoći u vidu dostavljanja najpotrebnijih namirnica i medikamenata, formira baner na info sajtu grada Zaječara preko koga će građane informisati o svim donetim i preduzetim merama.

​5. ANGAŽUJU SE poverenici civilne zaštite (ŠVS) na poslovima zaštite i snabdevanja, shodno Zakonu o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju u vanrednim situacijama. ​Naređuje se poverenicima civilne zaštite (PVS) da u skladu sa svojim ovlašćenjima vrše kontrolu primene i poštavnja mera koje je donela Vlada RS kao i primenu i poštovanje naredbi koje donosi Štab za vanredne situacije Grada Zaječara. ​Poverenicima će, od strane komandanta Štaba za vanredne situacije, biti izdate dozvole za kretanje u vreme policisjkog časa kako bi mogli da vrše kontrolu potšovanja primene propisanih mera i naredbi, a spisak lica kojima su izdate dozvole biće predat Policijskoj upravi Zaječar. ​Štab za vanredne situacije će utvrditi izgled i sadržinu dozvole a svaka zloupotreba iste biće zakonski najstrožije sankcionisana. ​Distribuciju dozvola izvršiće koordinator za ove poslove zadužen ispred Štaba za vanredne situacije. ​Poverenici su dužni da svako nepoštovanje mera, odnosno naredbi ŠVS grada Zaječara prijave nadležnoj Policijskoj upravi u Zaječaru kao i Komunalnoj policiji grada Zaječara. Za nepoštovanje ove nardbe, poverenici snose punu odgovornost kao i za eventualnu zloupotrebu dozvole za kretanje.

​6. Štab za vanredne situacije posebno apeluje na građane da se u potpunosti shvati, i krajnje odgovorno primeni, naredba Vlade RS kao i naredba ovog štaba. Mole se mediji da pruže pun doprinos u plasiranju svih relevantnih informacija o merama koje imaju za cilj sprečavanje i širenje korona virusa, a sve u cilju zaštite zdravalja građana.

​7. NAREĐUJE SE upravnicima stambenih zajednica da na ulazu u stambenu jedinicu postave dezinfekcionu barijeru (sunđer ili sl.natopljen dezinfikcionim sredstvom). ​Upravnici zgrada sredstvo za dezinfekciju natrijum hipohlorid (NaOCl) mogu preuzeti u količini do 5 litara u JKP „Vodovod“ Zaječar (kod portirnice) tel.019/422-041, s tim da moraju sa sobom poneti posudu za preuzimanje dezinfekcionog sredstva. ​Preporučuje se vlasnicima privatnih stambenih objekata da na ulazu u svoje kuće postave dezinfekcione barijere (sunđer ili sl.natopljen dezinfikcionim sredstvom).​

​8. Kontrolu naredbi Štaba za vanredne situacije grada Zaječara vršiće komunalna milicija, policija, nadležne ispekcijske službe i pripradnici vojske na zadatku kontrole mera vanrednog stanja.

​9. ZABRANJUJE SE okupljanje grupe više od 5 ljudi u skladu sa merama Vlade RS.

Izvor: http://www.zajecar.info/2720-odrzana-7-sednica-staba-za-vanredne-situacije-grada-zajecaraIzvor: zajecar.info

Prethodni članci