Održani 50. „Hajduk Veljkovi dani” u Lenovcu

U Lenovcu, rodnom mestu Hajduk Veljka Petrovića, juče su održani jubilarni 50. „Hajduk Veljkovi dani”.

Program je započeo svečanim polaganjem venca na spomenik Hajduk Veljku u Zaječaru, potom je u Hramu Svetog Nikolaja u Lenovcu služena Arhijerska liturgija, a zatim položen venac na spomen-ploču Hajduk Veljku.

Tokom dana održana je su sportska nadmetanja u hajdučkom višeboju i nadvlačenju konopca. Titulu „Hajdučkog harambaše“ osvojio je Predrag Stojiljković iz ekipe „Nezavisni sindikat” Policije Zaječar, titula „Hajdučkog štitonoše“ pripala je Željku Popoviću iz PU Zaječar, a za „Hajdučkog bećara“ proglašen je Jakov Vasiljević iz Šljivara. Najbolja u nadvlačenju konopca bila je ekipa „Nezavisnog sindikata” Policije Zaječar.

Nakon defilea učesnika, organizovan je bogat kulturno-umetnički program u kome su učestvovali KUD-ovi iz: Vražogrnca, Rgotine, Zvezdana, Gamzigrada i Dubočana, a održano je i takmičenje za „Izbor Hajdučke lepotice“.

Za „Hajdučku lepoticu“ izabrana je Teodora Simonović iz Gamzigrada, koja je u Velikoj Jasikovi ponela laskavu titulu „Najlepša Vlajna Balkana“, prva pratilja je Nevena Đorđević iz Gamzigrada, a druga pratilja je Emilija Veljković iz Policijske uprave Zaječar. Nagrade su uručili Predstavnik kabineta ministra unutrašnjih poslova Nemanja Jančić i gradska većnica Ivana Ćebić.

Posetioci su tokom dana mogli obići Muzej Hajduk Veljka u Lenovcu i upoznati se sa značajem jednog od najvećih srpskih junaka u Prvom srpskom ustanku.

Organizator „Hajduk Veljkovih dana” je Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović”, u saradnji sa Sportskim savezom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Lenovac, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Prethodni članci