U Brestovačkoj banji održani 28. „Dani Brestovačke banje“

U Brestovačkoj banji održani 28. "Dani Brestovačke banje"

Tradicionalna manifestacija 28. „Dani Brestovačke banje” održana je u Brestovačkoj banji kod Bora.

Manifestacija je počela takmičenjem u pripremanju tradicionalne hrane „Zlatne ruke” u banjskom parku i prodajnom izložbom suvenira, rukotvorina i predmeta starih zanata.

Takođe, priređena je Inscenacija – Dolazak knjaza Miloša Obrenovića sa bratom Jevremom Obrenovićem i baronom Johanom Herderom u Brestovačku banju.

U ulozi knjaza Miloša Obrenovića bio je glumac Boban Stepić, u ulozi Jevrema Obrenovića bio je glumac Lepomir Ivković, a ulogu barona Johana Herdera tumačio je glumac Mihailo Nestorović.

U okviru programa, nastupila su i kulturno-umetnička društva: KUD „Bor“ iz Bora, Ansambl „Srce“ iz Prokuplja, Folklorna sekcija iz Merošine, KUD „Novo Selište“ iz Bora, KUD „Luka“ iz Luke, kao i polaznici škole tradicionalnih duvačkih instrumenata Centra za kulturu Bor i vokalni i instrumentalni solisti.

Posetioci su mogli da razgledaju i stalne izložbene postavke „Brestovačka Banja u doba Kneza Miloša“ i „Kneževo kupatilo“. Ove godine obeležen je i veliki jubilej – 185 godina od izgradnje konaka kneza Miloša.

Grad Bor nastoji da podrži različite manifestacije kako bi se obogatio turistički potencijal Bora.

„Ovo je manifestacija koja se decenijama odvija u našoj Banji. Ove godine je veliki jubilej, 185 godina od kada je napravljen Konak kneza Miloša Obrenovića, tako da je tim pre veći značaj manifestacije ove godine. Imajući u vidu da ima mnogo posetilaca koji dolaze iz ostalih gradova, kao i mnogo izlagača iz cele Srbije, ova manifestacija ima veliki značaj. Ovo je jedina banja u Srbiji u kojoj su dve dinastije podigle svoje zadužbine, i Karađorđevići i Obrenovići. Turizam ima velikog potencijala u Boru, a mi iz Gradske uprave se trudimo da oplemenimo sve prirodne potencijale i predstavimo turistima“, istakao je Boban Stojanović, pomoćnik gradonačelnika Bora.

Bor je sve više vidljiviji na turističkoj mapi Srbije, kazala je Bobana Gramić, v.d. direktora Turističke organizacije Bora.

„Trudimo se da sve naše lokalitete kroz manifestacije dodatno promovišemo, tako da smo se potrudili da na svakom lokalitetu organizujemo po neki događaj. Cilj je da ovaj kraj dodatno promovišemo i da budemo vidljiviji na turističkoj mapi Srbije“, rekla je Gramić.

Manifestacija je završena paljenjem Preobraženjske vatre i koncertom Marka Luisa.

Organizator je Ustanova „Centar za kulturu grada Bora, suorganizatori su Turistička organizacija „Bor“, Muzej rudarstva i metalurgije i „Srpska Kruna“ – Brestovačka banja, uz tehničku podršku Javno – komunalnog preduzeća grada Bora, a pokrovitelj manifestacije je Grad Bor.

Prethodni članci