Održano predfestivalsko veče u Zaječaru uoči 31. „Dana Zorana Radmilovića“

U zaječarskom pozorištu održano je predfestivalsko veče uoči 31. „Dana Zorana Radmilovića“.

U okviru predfestivalskog programa 31. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“, u foajeu zaječarskog pozorišta održana promocija je vanrednog, 264. broja časopisa „Razvitak“, koji je u potpunosti posvećen pokretaču i dugogodišnjem uredniku ovog časopisa, pokojnom Tomislavu Tomi Mijoviću. Takođe, priređena je festivalska premijera dokumentarnog filma „Pozorište uprkos svemu – 75 godina zaječarskog teatra”, autorke Vanje Čolić. Odigrana je i predstava JU „Nikšićkog teatra” „Boing, boing”, koju je po tekstu Marka Kapoletija režirao Rastislav Ćopić.

Na promociji „Razvitka“, direktor ustanove Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Vladimir Đuričić pozdravio je prisutne i zahvalio im što su došli da i na ovaj način odaju počast Tomislavu Mijoviću, kojeg je čuveni Branko Miljković nazvao princem srpske poezije, a koji je ne samo ovaj grad i ovaj deo Srbije već i celu zemlju zadužio na više načina.

Ovaj broj Razvitka, na 110 strana donosi: biografiju Tomislava Mijovića, rubrike: “Osvrti“, “Sagledavanje“, “Izabrane pesme Tomislava Mijovića“, “Sećanja“ i „Posvete“, kao i foto galeriju. Sadašnji glavni i odgovorni urednik „Razvitka“ Vlasta Mladenović istakao je da je Tomislav Mijović velikan kulture Timočke Krajine, pesnik koji je pokretanjem časopisa „Razvitak“, svojim znalačkim uređivanjem, posvećenošću i predanošću očuvao kulturnu baštinu Timočke Krajine i njen identitet. Doktor Petar Paunović, čiji je prvi rad u „Razvitku“ objavljen 1967. godine smatra da je sa tim člankom počelo i njegovo traganje za sopstvenim identitetom. O Tomislavu Mijoviću govorio je i Bora Dimitrijević, njegov dugogodišnji saradnik i prijatelj.

Na predstavljanju filma „Pozorište uprkos svemu – 75 godina zaječarskog teatra”, autorke Vanje Čolić, direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić je uoči projekcije filma istakao da je na današnji dan 1946. godine donesena odluka da se u istočnoj Srbiji formira Narodno pozorište Timočke Krajine.

„Evo ono već 76 godina postoji, ali je 2. februara 1947. godine izvedena prva premijera predstave i taj dan se obeležava kao Dan pozorišta, pa je tako i film urađen povodom 75 godina od prve premijere profesionalnog pozorišta u Zaječaru“, naveo je Đuričić.

On je Vanji Čolić uručio statuetu Zorana Radmilovića, za uspešnu dugogodišnju saradnju sa zaječarskim pozorištem i tom prilikom naglasio da je Vanja Čolić, dugogodišnji novinar, urednik i šef Dopisništva RTS-a u Zaječaru, zajedno sa svojim kolegama, od neprocenjivog značaja za rad zaječarskog teatra.

Tokom predfestivalske večeri 31. Festivala “Dani Zorana Radmilovića”, zaječarska publika imala je priliku da uživa u klasičnom francuskom vodvilju JU “Nikšićkog pozorišta” iz Crne Gore, “Boing, boing” Marka Kamoletija u režiji Rastislava Ćopića.

Mladi i talentovani glumac Stevan Vukotić koji igra naslovnu ulogu zavodnika koji ima tri verenice u isto vreme, kaže da je “Boing boing” za njega interesantna priča, interesantan žanr. Deo fantastične glumačke ekipe bila je i mlada glumica Žana Gardašević Bulatović, koja igra u predstavi lik Francuskinje stjuardese koja je previše zaposlena i iz te jurnjave za karijerom, previdi neke stvari koje joj se dešavaju u životu iako je željna iskrene ljubavi koja joj se ne ostvaruje.

Pozorišni komad “Boing, boing” je do sada imao preko 200 premijera a snimljena su i četiri scenarija za film. Podsećanja radi, “Boing, boing” je najnagrađivanija predstava zaječarskoog pozorišta.

U zaječarskom pozorištu večeras (17. oktobra) biće svečano otvoreni 31. „Dani Zorana Radmilovića“.

Prethodni članci