Počinju 31. „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru

U Zaječaru će od 17. do 24. oktobra 2022. biti održan 31. Festival „Dani Zorana Radmilovića“ na kome će biti prikazane najbolje predstave iz ovogodišnje produkcije, ne samo iz Srbije, već i iz Crne Gore, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine odnosno Muslimansko-Hrvatske federacije i Republike Srpske.

Tokom osam festivalskih dana publika može pogledati čak 11 predstava.

Festival će 17. oktobra otvoriti predstava nastala u koprodukciji SNP iz Novog Sada, GDP „Gavela“ Zagreb, NP Sarajevo i ITF MESS Sarajevo, „Što na podu spavaš“ po tekstu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, a već naredne večeri na repertoaru je „Tramvaj zvani želja“ po tekstu Tenesi Vilijamsa, u režiji Lenke Udovički, u koprodukciji BDP-a, BELEF-a i Teatra Ulises iz Zagreba. 

Takođe, 17. oktobra, na dan otvaranja festivala kod spomenika Zoranu Radmiloviću od 18:00 sati biće održana manifestacija „Pesnici Zoranu Radmiloviću“. Stihove će govoriti pesnik Dragan Jovanović Danilov. U foajeu pozorišta od 19:30 biće održana promocija časopisa „Ludus” i otvorena izložba slika dr Olge Mihailović „Zavesa je podignuta”. Svečano otvaranje festivala je u 20:00 sati u sali pozorišta „Zoran Radmilović“.

Predstava „Sportsko srce“ Zvezdara teatra, koju je po tekstu Đorđa Milosavljevića režirao Milan Karadžić biće odigrana 19. oktobra. Pozorišni komad „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ u režiji Juga Radivojevića, rađen u koprodukciji Narodnog pozorišta Beograd, Sterijinog pozorja iz Novog Sada i Fondacije „Novi Sad-evropska prestonica kulture“ publika može pogledati 20. oktobra, dok će se naredne večeri Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke predstaviti predstavom „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića u režiji Ivana Plazibeta.

Mjuzikl Narodnog pozorišta Niš „Neki to vole vruće“ u režiji Aleksandra Marinkovića na programu je 22. oktobra, dok je predstava Ateljea 212 „Pristanak“ Nine Rajn u režiji Nebojše Bradića na repertoaru Festivala 23. oktobra.

Festival će 24. oktobra zatvoriti zaječarsko pozorište predstavom „Elektra“ u režiji Olivere Viktorović Đurašković, koja će biti izvedena u čast nagrađenih.

Ove godine u pratećem programu Festivala predstaviće se i Srpsko Pozorište iz Budimpešte, koje će izvesti duodramu dr Jovana Janjića „Patrijarh Pavle — biti čovek među ljudima i neljudima“, u režiji Milana Rusa, u Centru za kulturu u Kotlujevcu 18. oktobra od 18:00 sati. Takođe, Vesna Pećanac će u zgradi Centra za kulturu u Kotlujevcu izvesti svoj autorski projekat, monodramu „O kakav divan dan“ 20. oktobra od 17:00 sati. Ulaz za ove predstave je besplatan.

Prethodni članci