Opština Negotin potpisala ugovore za realizaciju dva projekta u vrednosti od blizu 10 miliona

Opština Negotin potpisala ugovore za realizaciju dva projekta u vrednosti od blizu 10 miliona dinara

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine potpisala je u petak, 18. marta ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava za realizaciju projekata zamene kotlarnica u javnim ustanovama i individualnih ložišta u domaćinstvima širom Srbije, u cilju unapređenja kvaliteta vazduha. Ministarstvo zaštite životne sredine će kroz dva konkursa sufinansirati ukupno 47 projekata, a ugovori su potpisani za podršku realizaciji 41 projekta u 35 lokalnih samouprava.

Opština Negotin je potpisala ugovore za realizaciju dva projekta, za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata nabavke, zamene rekonstrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje kao i projekat zamene kotlova na čvrsto gorivo sa kotlovima na pelet.

Ukupna vrednost projekta „Rekonstrukcija kotlarnice zgrade O.Š. Branislav Nušić Urovica”, uz učešće nadležnog ministarstva od 2.800.000 dinara i lokalne samouprave od 1.951.833,3 dinara (41,08%) dinara, iznosi 4.751.833,30 dinara, dok ukupna vrednost projekta smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora u 2022. godini iznosi 5.000.000,00 dinara, od čega Ministarstvo obezbeđuje 4.000.000,00 dinara, a opština Negotin 1.000.000,00 dinara. Projekat se odnosi na zamenu kotlova na čvrsto gorivo sa kotlovima na pelet.

„Ovi projekti su izuzetno važni, jer će omogućiti prelazak na ekološki prihvatljivije energente, što će doprineti unapređenju kvaliteta vazduha širom zemlje. Kroz dva konkursa opredelili smo ukupno 350 miliona dinara, a sredstva će biti prebačena odmah nakon potpisivanja ugovora. Cilj je da zamena kotlova krene odmah po završetku grejne sezone. Želim da zahvalim svim opštinama i gradovima na izuzetnoj saradnji i što su ove godine bili spremniji nego prethodne. Drago mi je što pokazuju veliko interesovanje da donesu ekološki projekat u svoju lokalnu zajednicu”, izjavila je ministarka Irena Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine je prošle godine prvi put raspisalo javne konkurse za sufinansiranje zamene kotlova u toplanama i javnim ustanovama, kao i ložišta u domaćinstvima.

Prethodni članci