Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, posetio opštinu Negotin

Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture posetio je danas opštinu Negotin. Današnju posetu započeo je potpisivanjem Ugovora o izvođenju radova na adaptaciji brodske prevodnice u sastavu HE „Đerdap 2”.

Ugovor o revitalizaciji brodske prevodnice, vredan 29 miliona evra koji će se finansirati 60% sredstaava iz kredita EIB-a , a preostalih 40% sredstava iz CEF fonda (Connecting Europe Facility Fund), ministar Momirović potpisao je sa Joanom Gišeom, predstavnikom lidera konzorcijuma DSD Noell GmbH. Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i menadžment hidroenergetskog sistema „Đerdap”.

„’Đerdap 2’ je simbol dostignuća iz nekog prošlog vremena na koji smo ponosni, ali smo takođe ponosni i na sve investicije koje smo mi pokrenuli i završili u prethodnom periodu. Pored ’Đerdapa 2’, uskoro ćemo krenuti sa rekonstrukcijom Luke Prahovo, čiji je rad od posebnog značaja za poslovanje RTB Bora i Industrije hemijskih proizvoda u Prahovu, a takođe ugovorićemo i početak radova na vađenju potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata. Negotin će ove godine postati jedno od najvećih gradilišta u Evropi, posebno kada je u pitanju vodna infrastruktura. Vlada Srbije je odlučila da posle višedecenijskog zapostavljanja saobraćajne i lučke infrastrukture na Dunavu, pokrene investicije koje će iz korena promeniti vodni saobraćaj u zemlji, jer će Srbija investirati pola milijarde evra u razvoj vodnog saobraćaja i vodnih koridora”, izjavio je ministar Tomislav Momirović nakon potpisivanja ugovora o izvođenju radova na adaptaciji brodske prevodnice u sastavu hidroelektrane „Đerdap 2”.

Rekonstrukcijom prevodnice na HE „Đerdap 2” dobiće se efikasan sistem prevođenja plovila uz značajno manji broj i trajanje nepredviđenih zastoja i prekida plovidbe. Troškovi održavanja biće 30 odsto manji nego sada, a biće i veća bezbednost rada brodske prevodnice. Takođe, energetska efikasnost opreme povećaće se za 50 odsto.

„Ovo je projekat koji je značajan ne samo za našu opštinu i našu zemlju već i za celu Evropu, jer će se ovom investicijom dalje razvijati i potencijali ovog kraja”, istakao je ovom prilikom predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković.

Ugovor o izvođenju radova sa ministrom Momirovićem potpisao je predstavnik lidera konzorcijuma DSD Noell GmbH Joan Giš koji je tom prilikom rekao da će se realizacija ovog projekta obaviti na profesionalnom nivou kao što je to bio slučaj i na projektu „Đerdap 1” koji je uspešno završen.

Ministar Momirović je u pratnji predsednika Veličkovića, pomoćnika ministra Veljka Kovačevića, Joana Giša, predstavnika lidera konzorcijuma, Dragana Maksimovića, direktora za proizvodnju HE „Đerdap” i Gorana Jovanovića, direktora HE „Đerdap 2” obišao brodsku prevodnicu gde se upoznao sa radom hidroelektrana na Dunavu , zajedničkoj eksploataciji energetskog potencijala sa susednom Rumunijom i karakteristikama HE „Đerdap 2”.

Tokom današnje posete Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Prahovu najavio je i obimne radove na putnoj infrastrukturi u opštini Negotin i skorašnji početak radova na državnim putevima od Negotina do graničnog prelaza Mokranje i ka Klokočevcu.

Vrednost pojačanog održavanja državnog puta IV reda br. 35, od Negotina ka graničnom prelazu Mokranje sa Republikom Bugarskom, u dužini od 13 km iznosi blizu 600 miliona dinara.

Izvor: Opština Negotin

Prethodni članci