Otvaranje izložbe MOSAIC IMAGE – mozaici, slike i objekti Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića i predavanje “Pregled istorije savremenog mozaika u Srbiji”

Večeras će u galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževac biti otvorena izložba MOSAIC IMAGE – mozaici, slike i objekti, akademskih slikara Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića i predavanje sa fotoprojekcijom “Pregled istorije savremenog mozaika u Srbiji” u cilju promocije knjige “ Mozaik u Srbiji 1950-2015”, autorke Olivere Gavrić Pavić. Početak je u 19 sati.

Izložba MOSAIC IMAGE – mozaici, slike i objekti autora Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića razmatra poetske sličnosti i različitosti, međusobne uticaje između mozaika kao tehnike monumentalnog slikarstva i štafelajne slike, odnosno ostalih slikarskih tehnika. Takođe se uspostavljaju paralele između mozaika, reljefa i skulpture. Razmatranje ovih relacija je logično usledilo nakon dugogodišnjeg bavljenja različitim slikarskim i vajarskim tehnikama. Tačnije, svaki od dva autora je gradeći sopstveni likovni svet prešao granice datog medija i uplovio u neki drugi.

Dela koja su odabrana za izložbu rečito govore o značaju autorske ideje koja se suštinski ne menja već se upravo dopunjuje izražavanjem u različitim medijima. O tome govore i sami autori analizirajući sopstveni umetnički opus na predavanjima koja su održana u Atini, Beču i Gaziantepu u okviru Međunarodnih kongresa mozaičara. Delovi ovih predavanja sa fotografijama prikazani su na izložbi u formi plakata.

U okviru otvaranja izložbe biće održano i predavanje sa fotoprojekcijom “Pregled istorije savremenog mozaika u Srbiji” u cilju promocije knjige “ Mozaik u Srbiji 1950-2015”, autorke Olivere Gavrić Pavić, koja je izašla iz štampe uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja. Ove godine, knjiga je dopunjena novom, elektronskom publikacijom „Savremeni mozaik u Srbiji“ u kojoj se nalaze i informacije o mozaicima u javnim prostorima u Knjaževcu.

Predavanje sadrži koncizan istorijski pregled savremenog mozaika u Srbiji od “zlatnog doba” Titove Jugoslavije- unutrašnje dekoracije zgrade SIV-a u Beogradu i sličnih projekata širom Srbije do danas. Poseban akcenat je stavljen na autore sa kojima započinje savremeni mozaik u Srbiji, kao što su Milo Milunović, Boško Petrović, Marinko Benzon, rana dela Mladena Srbinovića, Bože Prodanovića, Lazara Vozarevića, Slave Dukovskog, Petra Omčikusa i njegova organizacija međunarodnog susreta mozaičara u Vela Luci, sve do profesora umetničkih akademija koji su utemeljili ovu slikarsku disciplinu kroz školski sistem kao Stojadin Petković, Vlada Todorović, Branko Miljuš i Đura Radlović. Sakupljeno je preko 100 fotografija, a u uvodnom delu iznete su osnovne informacije o antičkom mozaičkom nasleđu.

Obzirom na propisane epidemiološke mere predviđeno je da u prostoru galerije Zavičajnog muzeja Knjaževac bude do 30 ljudi uz obavezno nošenje zaštitnih maski i korišćenje sredstava za dezinfekciju.

OLIVERA GAVRIĆ PAVIĆ
Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva 1990. i magistrirala na istom fakultetu 1992. Uporedo, diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na odseku novinarstva 1988. Izlagala na 43 samostalne i na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Izvela 16 mozaičkih kompozicija na sakralnim objektima. Najveće kompozicije se nalaze na Kalemegdanu, kod kapele sv. Petke i na fasadi crkve u Sremčici. Organizovala je i osmislila vše autorskih, grupnih izložbi mozaika. Posle prve ovakve izložbe sa još troje kolega osniva Umetničku grupu Ametist. (2001 – 2014) Objavila je preko 200 naslova, likovnih kritika, u stučnim časopisima, dnevnoj i periodičnoj štampi. Na predlog istoričarke umetnosti, Katarine Ambrozić postaje član AICA (International Association of Art Critics) 1999. Održala brojna predavanja o mozaiku, od kojih jedan deo u inostranstvu. Uz pomoć ministarstva za kulturu i informisanja Srbije objavila je knjigu Mozaik u Srbiji 1950-2015 u izdanju ULUPUDS-a. U 2020. izdala je elektronsko izdanje knjige Savremeni mozaik u Srbiji.

IVAN PAVIĆ
Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva 1984. Magistarske studije slikarstva završio na istom fakultetu 1986. Specijalizaciju na Ecole National Superrieure des Beaux Arts u Parizu stekao 1989. Izlagao na 41 samostalnoj i na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Zastupljen je u zbirkama Muzeja grada Beograda, Srpske akademije nauka i umetnosti,
Narodnih muzeja u Beogradu, Zaječaru, Vranju, Trebinju i u mnogim privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu. Više njegovih radova iskorišćeno je u ilustrovanju korica i unutrašnjih strana knjiga. Kao integralni deo romana Milorada Pavića Poslednja ljubav u
Carigradu naslikao je predloške karata za špil Vizantijski tarot. Član je ULUS-a, ICOM –a, AIMC –a (2008 – 2014). Aktivno je izlagao na izložbama Umetničke grupe Ametist. Zaposlen u Narodnom muzeju u Beogradu kao šef Odelenja za konzervaciju i restauraciju. Pored slikarstva i konzervacije bavi se pisanjem haikua, haibuna i kratkih priča. Zbirku pripovedaka Vampirović i druge priče objavio je 2017.

Prethodni članci