Otvorena kapija gradskog bazena u Zaječaru

Na osnovu odluke o ukidanju vanredne situacije na području grada Zaječara, gradski bazen je danas počeo sa radom.

Javno komunalno preduzeće „Timok – održavanje” preduzelo je sve higijenske mere koje se odnose na dezinfekciju bazena, posebno ležaljki, dok će proveru ispravnosti vode i ove godine vršiti Zavod za javno zdravlje „Timok”. „Nakon jučerašnje odluke Štaba za vanredne situacije grada Zaječara kojom je dopušten rad gradskog bazena mi smo danas na osnovu te odluke i otvorili kapije gradskog bazena čime je zvanično otvorena letnja sezona kupanja u Zaječaru. Uslovi rada su određeni tom odlukom gde tokom radnih dana možemo dozvoliti da na prostoru bazena bude 300 posetilaca, a tokom vikenda 500. Takođe se treba pridržavati i socijalne distance. Škola plivanja će biti sprovedena i ove godine na samom gradskom bazenu a prijava dece je u toku. U planu je da škola za neplivače krene prvog jula, naravno sam početak će zavisiti od vremenskih uslova, međutim za sada su uslovi idealni za rad bazena. Pored škole za neplivače ove godine ćemo imati novitete, a to je Akademija plivanja koju će sprovoditi spasioci koji inače rade i obuku za neplivače, tako da je to nešto što ranijih godina nije bilo.“ – kaže Vice Lalić, iz JKP „Timok – održavanje” Zaječar.

Tokom sezone kupanja, dnevna ulaznica će koštati 150 dinara, nedeljna 900, dok će mesečna karta iznositi 3.000 dinara. Za decu do sedam godina ulaz je besplatan. Radno vreme bazena biće od 11:00 do 19:00 časova.

Ove godine je novost da smo osnovali akademiju plivanja Timok koja će sprovoditi obuku plivanja za najmlađe, to su deca od 4 do 6 godina. Termini će biti od 19 do 20 i od 20 do 21 čas. U tim terminima ćemo organizovati i školu plivanja koja podrazumeva ovladavanje tehnike kraul i leđa gde ćemo ubaciti i elemente prsne tehnike i tehnike delfin. Svi građani koji žele da se tokom leta bave plivanjem moći će u tim večernjim terminima da koriste termine akademije, imaće trenere i instruktore koji će im pomagati i imaće priliku da usavrše svoje sposobnosti u vodi. Ove godine je novost da će biti 5 spasilaca a od toga će svakog dana biti prisutno 2 do 3 spasilaca. Akademija plivanja je namenjena svim građanima Zaječara i svim uzrastima. Cena će biti 2.000 dinara, za deset časa. Jedan od glavnih ciljeva akademije je da što veći broj dece prođe obuku i školu plivanja kako bi život u Zaječaru bio bezbedniji jer je to grad koji se nalazi na obali 3 reke i u okruženju ima par jezera. Neće biti ograničen broj polaznika sem u obuci koju ćemo raditi sa najmlađom decom od 4 do 6 godina, gde ćemo probati da ograničimo na 30 polaznika u grupi. Što se tiče pravila, poželjno je da se dnevni red bazena poštuje upravo zbog toga da bi povećali bezbednost na maksimum. Rizične zone biće obeležene plutajućom stazom, a ta najrizičnija zona je ustvari prelazak iz plićeg dela bazena u dublji. Što se tiče akademije plivanja, apelujem na roditelje, ukoliko su u mogućnosti, da deca dolaze u kupaćim, dakle u garderobi za plivanje, a ne u šorčeve. Naočare i kapice nisu obavezne ali su poželjne. Za devojčice kao i za dečake koji imaju dužu kosu obavezno je da ista bude vezana.“ – ističe Marko Panić, dugogodišnji trener plivanja.

Prijave za Školu plivanja su moguće na broj telefona 060/38-51-075, a cena je 3.000 dinara. Kako je planirano, obuka za neplivače će početi 1. jula, a biće održana u prepodnevnim terminima, od 9 do 10:30 sati.

Prethodni članci