Pobednik 36. Festivala mladih pesnika je Marija Živković iz Zaječara

Pobednik 36. Festivala mladih pesnika je Marija Živković iz Zaječara. Posle čak 17 godina laureat je iz grada domaćina ove pesničke smotre.

Žiri 36. Festivala mladih pesnika u Zaječaru u sastavu: Vlasta Mladenović, predsednik, Miloš Petković, Jovica Tišma, Goran Maksimović i Katarina Pantović, članovi, većinom glasova doneo je odluku da je pobednički ciklus pesama poslat pod šifrom „Apolija” autora Marije Živković iz Zaječara.

U obrazloženju žirija se navodi: „Poezija Marije Živković jasan je odraz egzistencijalne teskobe i prepoznaje se kao pokušaj usredištenja u ovom svetu. Lirska junakinja suočena je sa nadražajima iz spoljnjeg sveta koje razume kao bremenite signale i znakove, kao oruđe u težnji da interpretira stvarnost i vlastito emotivno i psihološko stanje. U ovim pesmama-crticama, jezički izuzetno preciznim i odmerenim, lišenim figuralnosti i hronotopskih određenja, autorka postiže maksimalan semantički učinak na minimalnom tekstualnom prostoru, a svaki stih pulsira kao intuitivan i enigmatičan.“

Laureat festivala je iz Zaječara posle 17 godina, s obzirom na to da je Zaječarac Mladen Šljivović bio pobednik Festivala održanog 2005. godine. Inače, među dobitnicima ove prestižne nagrade su istaknuti književnici Vladan Matijević i Dejan Aleksić.

Pobedniku festivala pripada nagrada u vidu izdanja prve knjige pesama, a od ove godine pobednik Festivala mladih pesnika učestvovaće na manifestaciji „Smederevska pesnička jesen“.

Podsetimo, na ovogodišnji konkurs svoje radove poslalo je 46 mladih pesnika do 30 godina starosti. Žiri je odabrao cikluse pesama šestoro finalista iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Osim Marije Živković to su: Andrija Radović iz Podgorice, Milica Mrkonjić iz Bijeljine, Tijana Kutanjac iz Bačke Palanke, Uglješa Nikodijević iz Zaječara i Nemanja Grujičić iz Valjeva.

Memorijalna nagrada „Sergije Lajković“, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos afirmaciji književnog stvralaštva mladih ove godine je dodeljena „Književnim novinama“, glasilu Udruženja književnika Srbije. Nagradu je primio glavni i odgovorni urednik časopisa Bratislav R. Milanović.

Dodeli nagrada predhodila je promocija knjige „Pisma Sintiji“ Maje Stojanac iz Novog Sada, pobednice 35. Festivala mladih pesnika. O knjizi su pored autorke govorili Katarina Pantović i Milomir Gavrilović.

Tokom poslednjeg festivalskog dana priređen je i nastup učesnika prvih „Mladomajskih susreta“, multimedijalne manifestacije umetničkog stvaralaštva mladih na čijim je temeljima nastao Festival mladih pesnika. Učesnici programa bili su: Šimo Ešić, Vlasta Mladenović, Živko Nikolić i Jovica Tišma. Oni su govorili svoje stihove i ukratko evocirali uspomene na „Mladi maj“.

Na početku programa predstavljena je knjiga „Vreme je za vrt“ Vilijema S. Marvina. O ovom izdanju govorili su: Alen Bešić, Marjan Čakarević i Saša Stojanović.

Prethodni članci