Početak rada stalnog bioskopa i otvaranje stalne postavke umetničke galerije u Pozorišnom muzeju u Zaječaru

U foajeu zaječarskog teatra održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen početak rada stalnog bioskopa u Centru za kulturu u Kotlujevcu, u petak 7. aprila 2023. i otvaranje stalne postavke umetničke galerije u Pozorišnom muzeju u sredu, 5. aprila u 19:00 sati.

Direktor Ustanove Narodno pozirište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović”, Vladimir Đuričić, ovom prilikom je podsetio da pokušaji otvaranja bioskopa traju dugi niz godina.

„Više godina smo konkurisali kod države i kod raznih institucija kao i kod Filmskog centra, ali broj korisnika kojima su davali novac za otvaranje novih bioskopa je bio mali i nismo uspeli da dobijemo potrebna sredstva. Sada smo, zahvaljujući nesebičnoj pomoći prijatelja, dobili mašinu sa kojom lepo može da se radi, a u budućnosti ćemo nabavljati još kvalitetniju i savremeniju opremu“, rekao je Đuričić i dodao da će Zaječar od ovog petka svakog narednog vikenda imati svoj bioskop.

Petkom, subotom i nedeljom u večernjem terminu od 18:00 i 20:00 sati biće prikazivani domaći i strani filmski hitovi, a subotom i nedeljom popodne po jedna predstava matine za decu.

Prvi film u stalnom bioslopu u sali Centra za kulturu u Kotlujevcu, koja ima 206 mesta, biće domaći hit “MUNjE: OPET!” u petak 7. aprila od 18:00 sati. Cena karte je 350 dinara.

Ulaznice za ovaj, ali i sve ostale filmove mogu se rezervisati radnim danima od 08:00 do 15.00 sati na biletari zaječarskog pozorišta ili na telefon 019/ 425-426. Prodaja karata je na dan projekcije u Centru za kulturu u Kotlujevcu, od 15:00 sati.

U susretu sa novinarima bilo je reči i o stalnoj postavci umetničke galerije u Pozorišnom muzeju, koja će biti otvorena u sredu, 5. aprila u 19:00 sati. Prema rečima Marije Simonović, diplomiranog istoričara umetnosti, umetnička dela u okviru ove postavke svedoče o trajanju likovnog stvaralaštva koje se odvijalo najpre pod okriljem Likovne kolonije Gamzigrad, a potom u okviru Sabora likovnih umetnika u Zaječaru.

„Izbor dela koji ćete imati prilike da vidite svedoči o međunarodnom karakteru Likovne kolonije Gamzigrad, kao i o njenoj otvorenosti za različite forme umetničkog izražavanja, različite teme i različita estetska opredeljenja. U tom smislu, moći ćete da vidite keramičke radove umetnika koji su učestvovali na Koloniji devedesetih godina ili, na primer, tapiseriju Dušanke Botunjac ali ćete videti i umetnička dela koja su nastala na prošlogodišnjem Saboru likovnih umetnika u Zaječaru“, kazala je Simonović.

Ana Ignjatović upoznala je predstavnike medija sa planom događaja u Pozorišnom muzeju.

„Održavaćemo promocije knjiga, potom organizovati Sabor likovnih umetnika, izložbe slika, u planu su nam i projekcije filmova, izvođenja monodrama Ili duodrama u okviru Smotre muzejskih teatara… Dakle, čeka nas bogat kulturni sadržaj u Pozorišnom muzeju”, rekla je Ignjatović.

Na konferenciji za novinare Vladimir Đuričić je takođe rekao da se zaječarskom teatru, kao saradnik, ponovo priključila Jelena Ciganović , diplomirani producent, i da je njenim dolaskom pozorište dobilo veliko pojačanje u organizacionom smislu.

Prethodni članci