Potpisani su ugovori sa 13 neformalnih grupa mladih iz Zaječara

U Gradskoj upravi Zaječar potpisani su ugovori sa 13 neformalnih grupa mladih iz Zaječara koji će biti podržani u okviru projekta Omladinski fondovi.

Svi projekti koji su izabrani na konkursu pozitivno utiču na poboljšanje života mladih u najrazličitijim oblastima: kulturi, obrazovanju, sportu, zdravlju i bezbednosti. Nekoliko projekata je podržano iz seoskih sredina, i oni će takođe imati priliku da u narednim mesecima poboljšaju ulove za život mladih u svojoj zajednici, kroz renoviranje prostora za mlade, sređivanje sportskih terena i organizovanje kampova.

„Projekti se odnose na sve ono što ima uticaja na živote mladih u našem gradu. Jedan od projekata je izrada solarnog osvetljenja pomoćnih terena na Kraljevici. Pristigle su lepe ideje mladih, posebno onih koji žive na selu“, rekla je Jovana Jovanović, član Odbora Omladinskog fonda u Zaječaru.

Ukupna vrednost podržanih projekata mladih u Zaječaru iznosi 1.050.000 dinara, od kojih je grad Zaječar izdvojio 300.000 dinara. Svi projekti podržani su do 100.000 dinara. Ovo je prvi put da grad Zaječar podržava ovakve projekte, istakla je Mia Vukić Vitomirović, koordinatorka za mlade u Zaječaru.

„Bilo je veliko interesovanje za prvi put. Grad Zaječar je spreman da svake godine izdvaja sredstva, čak i više nego što je do sada to činio za ovakve programe i verujem da će Fond da zaživi i da će biti podržano mnogo projekata mladih. Neke od ideja koje su izabrane na konkursu su klupice u Gimnaziji, zatim imamo sređivanje omladinskih prostora na selu, takođe mlade ljubitelje književnosti koji žele da urede prostor u biblioteci i organizuju književne večeri“, kaže Vukić Vitomirović.

Grad Zaječar je prepoznao kvalitet programa i učestvovao u njegovom sprovođenju zajedno sa Fondacijom „Ane i Vlade Divac“.

„Veliku zahvalnost dugujem Fondaciji ‘Divac’, jer je naš grad prepoznao kao grad koji želi da učestvuje u ovim projektima. Posebno mi je drago što imamo tri neformalne grupe mladih sa sela, a imamo i srednjoškolce. Za prvu godinu saradnje mladi su ti koji su opravdali poverenje. Siguran sam da će vas sledeće godine biti više, posebno iz ruralnih sredina. Mi kao Grad ćemo vas sigurno podržati“, poručio je Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika Zaječara za omladinu i sport.

„Zahvaljujem Gradu Zaječaru što su prepoznali priliku kada nismo ni znali koliko će tačno biti projekata i što su prve godine učestvovali sa 300.000 dinara. Lep rezultat za prvu godinu. Projekti su dosta različiti, ali je jako važno što ima i projekata iz zaječarskih sela, kao i projekati srednjoškolaca“ rekla je Jelena Rakić iz Fondacije „Ana i Vlade Divac“.

O projektima koji su podržani odlučivali su mladi ljudi iz Zaječara, koji imaju ulogu Odbora za raspisivanje konkursa i donošenje odluka o finansiranju projekata neformalnih grupa mladih sa teritorije te opštine. Projekat Omladinski fondovi realizuje se sa ciljem povećanja učešća mladih osoba u procesima lokalnog razvoja kroz dodelu bespovratnih novčanih sredstava projektima koje sami pokreću i vode mladi.

U okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine, podržavaju se omladinski fondovi u izabranim zajednicama: Obrenovac, Prokuplje, Zaječar, Vlasotince i Vladičin Han. U toku ove godine podržano je ukupno 62 projekta mladih iz ovih pet lokalnih samouprava.

Prethodni članci