Povodom Svetskog dana zdravlja i praznika Vrbice, održano zdravstveno savetovalište u Zaječaru

Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa timočkog Ilariona, Versko dobrotvorno starateljstvo Eparhije timočke i Crveni krst Zaječara povodom praznika Vrbice i obeležavanja Svetskog dana zdravlja, u prostorijama Crkvene opštine Zaječar organizovali su zdravstveno savetovalište za sve građane.

Posle arhijerejske Liturgije, Episkop Ilarion je otvorio zdravstveno savetovalište u Crkvenoj opštini gde je pozdravio dr Sanelu Radisavljević, specijalistu urgentne medicine, i medicinske tehničare Jelenu Dačić i Predraga Kocića, koji su merili šećer i pritisak svojim sugrađanima.

„Obavili smo dvadesetak pregleda, tako da je ova akcija bila više nego uspešna. Nadam se da ćemo u toku godine organizovati još ovakvih akcija“, kazao je đakon Vuk Jovanović, sekretar Verskog dobrotvornog starateljstva Eparhije timočke.

Episkop timočki gospodin Ilarion izrazio je nadu da će Eparhija timočka u narednom periodu imati adekvatnije prostorije za ovakvu namenu.

Sa građanima o zdravlju razgovarala je dr Sanela Radisavljević, specijalista urgentne medicine.

„Meni je veliko zadovoljstvo i čast što je ovakva akcija organizovana baš na praznik, Lazarevu subotu. Dobili smo blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa timočkog Ilariona. Želeli smo da ukažemo mogućnost građanima, koji nisu ovih godina stizali do lekara što zbog kovida, što iz drugih razloga, da mogu da nam se obrate, da budemo transparenti, da pitaju za savet i da provere šećer i pritisak. Onda smo došli na ideju da savetovalište bude organizovano posle Liturgije i došli su ljudi različite dobi, od onih starijih, preko 50 godina, do osamnaestogodišnjaka, kao i roditelji dece koji su pitali za neke savete. Akcija je bila prepoznata od strane građana i dobili su savete vezane za pritisak, šećer, dijabetes, reumatoidne bolesti. Ono što ističemo i što je i vladika Ilarion naglasio jeste da ukoliko nam je zdrav duh, mi ćemo na neki način sačuvati i telo“, rekla je dr Radisavljević.

Organizatori ističu da će u budućnosti realizovati još sličnih akcija.

Prethodni članci