U okviru projekta „Knjigaonica“, zaječarska biblioteka postala bogatija za nove naslove različitih žanrova

U okviru projekta „Knjigaonica“, Matična biblioteka „Svetozar Marković“ u Zaječaru postala je bogatija za dvadeset pet naslova različitih žanrova.

Projekat je pokrenut na inicijativu neformalne grupe mladih „Knjigalište“ i ima za cilj promovisanje čitalačkih aktivnosti i domaće književne scene kod populacije mladih od 15 do 30 godina.

U sklopu istog projekta knjige iz žanra naučne fantastike dodeljuju se i Mejkers labu u zaječarskoj Gimnaziji, kako bi se podstaklo povezivanje ovog žanra sa naučnim principima koji se izučavaju u školi.

Naslovi su birani sa posebnom pažnjom u saradnji sa bibliotekom, nastavnicima srpskog jezika i književnosti, kao i učenicima. Stoga ni ne čudi što su se na spisku doniranih knjiga našli domaći nagrađivani autori, poput Gorana Petrovića, Ane Marije Grbić, kao i ovogodišnja dobitnica Ninove nagrade Danica Vukićević, ali Džejms S. A. Kori, autorski dvojac popularnog naučno-fantastičnog serijala „Prostranstvo“. Pored toga, obogaćen je fond mangi za prva tri dela serijala „Laku noć, Punpune“ kako bi se zadovoljili različiti čitalački ukusi i sklonosti.

U okviru projekta „Knjigaonica“, Matična biblioteka „Svetozar Marković“ u Zaječaru donirala je sedam besplatnih godišnjih članarina učesnicima projekta kako bi podržala ovu inicijativu mladih.

Projekat „Knjigaonica“ realizuje se u okviru projekta „Omladinski fondovi“ koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa opštinom Zaječar, a u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji“ koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i turizma.

Prethodni članci