Predavanje „Istorija rimskog prava i njegov značaj za savremeno srpsko pravo” održano u Istorijskom arhivu u Zaječaru

„Istorija rimskog prava i njegov značaj za savremeno srpsko pravo” naziv je predavanja prof. dr Valentine Cvetković – profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koje je održano u Istorijskom arhivu „Timočka Krajina” u Zaječaru.

Prof. dr Valentina Cvetković rođena je u Boru, ali je veći deo detinjstva provela u Zaječaru, te je istakla da joj je izuzetna čast što može da predaje u gradu na Timoku.

Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar – Predavanje „Istorija rimskog prava i njegov značaj za savremeno srpsko pravo”

„Posebno sam radosna što nakon nekoliko godina i nekih mojih predavanja širom Evrope, konačno prvi put gostujem u gradu koji volim i iz kog vodim poreklo, a to je Zaječar. Rimsko pravo ima svoj univerzalni karakter koji se potvrđuje kroz vekove, a i kroz aktuelnu praksu. Rimsko pravo se zasniva na načelima dobrog i pravičnog i načela su univerzalna i kao takva su neprolazna. Studenti se kroz vekove uče da donose odluke kao sudije i kao upravnici različitih tela. Rimsko pravo temelji se na drevnim principima, ali naravno mnogo toga se promenilo i deo pravde je nešto čemu treba da težimo, iako nam se ponekad čini nedostižnom, svakako ne bi trebalo da odustanemo. Tome nas najbolje uči rimsko pravo. Danas imamo primene direktnih recepcija nekih ustanova koje su primenjive ne samo kroz važeći Zakon o obligacionim odnosima, već imamo i primere tumačenja koja kroz sudsku praksu imaju uporište u obrazloženjima koja su koristili rimski pravnici“, kaže Cvetković.

Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar pored mnogih događaja, organizuje i predavanja iz različitih oblasti, a ovo je možda pravo vreme da se sugrađani upoznaju sa istorijom rimskog prava, rekao je Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva „Timočka Krajina” Zaječar.

Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar – Predavanje „Istorija rimskog prava i njegov značaj za savremeno srpsko pravo”

„Nakon mnogih predavanja ovog puta predstavljamo istoriju rimskog prava. Tema je specifična, a možda je i pravo vreme da upoznamo i učenike i ostale da čuju jednu priču o onome šta ih čeka i da će se možda neko od prisutnih učenika zainteresovati za pravo“, poručio je Todorov.

Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar – Predavanje „Istorija rimskog prava i njegov značaj za savremeno srpsko pravo”

Predavanju su prisustvovali i učenici OŠ „Hajduk Veljko“ i Gimnazije iz Zaječara.

Prethodni članci