Predstava iz Severne Makedonije „Za nas počinje život” oduševila zaječarce

Festival malih pozorišnih formi koji se u zaječarskom teatru održava šesti put nastavljen je večeras predstavom iz Severne Makedonije „Za nas počinje život” mađarskog pisca Georga Špira u režiji Dejana Projkovskog. Igraju Biljana Dragićević Projkovski i Nino Levi. Muškarac i žena bore se i lutaju životnim stazama i nikako da savladaju probleme. U trenutku  kada pomisle da je vrh visok, a dno duboko, osvoje milione na lotou. Predstava ima mnogo tragikomičnih situacija, ali i mnogo komičnih dijaloga koji nas podsećaju da je život lep i bez dobitka na lutriji, tako da oni na kraju spale listić sa dobitnom kombinacijom. Reditelj Dejan Projkovski nije krio zadovoljstvo zbog pozitivne reakcije publike, ističući da je osećaj bio kao da su igrali u Dramskom teatru u Skoplju.

„Ovo je predstava  koja govori o malom čoveku. Tekst je savremena varijanta priče kakvu vidimo kod Čehova. Ako se tri sestre pitaju kakva će Moskva biti kroz 100 godina, muž i žena su ta dva lika posle 100 godina. Ovo je predstava o malom čoveku sa velikim snovima, koji živi u blatu, ali na drugoj strani pokušava da sanja, jer je san jedina stvar koja nije zabranjena. S druge strane postavlja se pitanje šta ako se snovi ostvare? To je zapravo priča o nama, o čoveku kao nesavršenom biću. Kažu da je život vreme koje prolazimo dok planiramo kako ćemo jednog dana živeti, lepo dobro i srećno. U predstavi smo videli velike planove glavnih junaka, zapravo jedan običan, mali, ljudski život“, kaže u izjavi za pozorišni sajt reditelj Dejan Projkovski.

Za ulogu Žene u predstavi „Za nas počinje život“ glumica Biljana Dragićević Projkovski dobila je nagrade za najbolju žensku ulogu na dva festivala malih formi u Severnoj Makedoniji. „Nino je iz Makedonskog narodnog teatra, ja sam iz Dramskog teatra i prvi put smo zajedno u nekoj predstavi. Dobro smo se složili i uigrali i želimo ovoj predstavi dug život.“ Nino Levi ističe da je dobra reakcija  publike očekivana i napominje da su uprkos tome što su za ovaj komad  obezbeđene „sitne pare“ iz resornog ministarstva,  Biljana, Dejan i on uspeli da naprave dobru predstavu. Sutra je na programu monodrama „Nana“ po motivima romana Emila Zole, u kojoj igra mlada beogradska  glumica Milena Božić. Za ovu ulogu, koja je njen master rad, osvojila je specijalnu glumačku nagradu na 8. Be:femonu (Bečejskom festivalu) 2020. godine.

Prethodni članci