Predstavljen najnoviji 269. broj časopisa ,,Razvitak“

U Pozorišnom muzeju juče je predstavljen najnoviji 269. broj časopisa ,,Razvitak“, u izdanju Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centar za kulturu ,,Zoran Radmilović“. O sadržaju časopisa govorili su Vladimir Đuričić, direktor pozorišta, Vlasta Mladenović, urednik časopisa, Jadranka Bjedov, profesorka i dr Miodrag Todorović, demograf.

Poznato je da časopis ,,Razvitak“ obuhvata kulturu, umetnost i društvena pitanja. Ovaj 269. broj časopisa sastoji se iz devet delova a to su: Danas i ovde, Vidici, Sagledavanje, Znaci i putokazi, Dijalekt, dijalektika ,Putopis, Susreti i trajanja , Razmeđa i Svetnik. Prve strane časopisa posvećene su 8. Festivalu Hrišćanske kulture u Zaječaru.

Pored informacija iz oblasti društvenog, privrednog i kulturnog života Grada Zaječara, objavljeni su književni prilozi poznatih pesnika i prozaista, kako iz Srbije, tako i regiona, uključujući i darovite stvaraoce iz Timočke Krajine, kao i književni prikazi i esejistički radovi istaknutih autora.

Dat je opširan izveštaj sa 37. Festivala mladih pesnika „Mladi maj.
U ovom broju objavljen je podsetnik na legendarnog kulturnog poslenika Kostu Čauša (Kostadin Kostadinović), koji je ostavio veliki kulturološki trag u Zaječaru i koji je sojevremeno okupio najtalentovanije mlade stvaraoce iz cele bivše Jugoslavije, time časopis „Razvitak“sa pijetetom čuva uspomenu na velike kulturne poslenike.

Ovoga puta objavljen je i putopis našeg putopisca, Dobrivoja Doka Josimovića, svetskog strčnjaka geologije i rudarstva, koji nas je dokumentarno uveo u unutrašnjost Afrike, što je retskost među putopisima, a čitaoci će moći da se upoznaju sa nepoznatim predelima ovog kontinenta. Priložen je i opširan tekst o demografiji našeg kraja, sa statističkim podacima i tabelarnim prikazima dr Miodraga Toforovića.

Časopis „Razvitak“ je otvoren i za priloge iz svetske kulture, tako da je objavljena studija kulture dalekog istoka iz pera prof. dr Dušana Pajina. Časopis je ilustrovao poznati poljski slikar Kamil Sava Krowicki.

Prethodni članci