Predstavljeni projekti Privredne komore Srbije u Zaječaru

U Regionalnoj privrednoj komori u Zaječaru predstavljeni su projekti Privredne komore Srbije.

Cilj projekata je  unapređenja poslovanja i promocije proizvoda sa područja Zaječarskog i Borskog okruga.

Prisutni su upoznati sa platformama za poslovno povezivanje s partnerima u zemlji i inostranstvu, kako mogu koristiti publikacije iz baze Privredne komore Srbije za informisanje o poslovnim trendovima, industrijskim politikama i podsticajima namenjenim privredi, kao i sa alatima za finansijsku procenu poslovnih partnera i upravljanju rizicima poslovanja.

„Komora Zaječara se, kao i u prethodnim godinama, trudi da izađe u susret našim članicama predstavljajući im sve aktuelne teme koje se dešavaju tokom godine. Tako smo poslednjih meseci predstavili više programa, a danas kao završnicu vršimo promociju naših komorskih usluga kako bi naše članice znale šta mogu od nas da dobiju. A sve radimo u cilju pospešivanja i unapređivanja poslovanja, jer problema ima puno“, istakao je Dejan Tošić, direktor RPK Zaječarskog i Borskog okruga.

Za privrednike ovakvi skupovi su od velikog značaja.

„Ovakvi skupovi nam mnogo znače za bolju poslovnu saradnju u privređivanju. Za nas koji smo duže u biznisu značajni su ovakvi sastanci jer čujemo dosta korisnih stvari. Najviše su značajni ovakvi skupovi za mlade biznismene početnike koji tek počinju da rade“, rekao je Srbislav Vidojević, direktor i vlasnik Timomeda iz Knjaževca.

Tematski skupovi imaju cilj da unaprede poslovanje proizvođača, kako bi mogli bolje da istaknu svoje proizvode, da jasno označe bonitet svog preduzeća.

„Tematski skupovi koje organizuje Privredna komora Srbije u cilju unapređenja poslovanja svih kompanija jesu skupovi koji mogu da našim proizvođačima u Srbiji omoguće da bolje istaknu svoje proizvode, da jasno označe bonitet svog preduzeća i da koriste baze i publikacije Privredne komore Srbije kao alate koji mogu poboljšati poslovanje. Primer za to je projekat ‘Stvarano u Srbiji’. Privredna komora Srbije kreirala je projekat ‘Stvarano u Srbiji’ žig ‘Čuvarkuća’ i cilj tog projekta jeste da se podstakne domaća proizvodnja i istaknu domaći proizvodi. Kupovinom proizvoda i žigom ‘Čuvarkuća’ podstičemo našu privredu, lokalnu privredu, a i privredu cele naše zemlje“, poručila je Tijana Popović iz Privredne komore Srbije Beograd.

Direktor hotela „Sunce“ iz Sokobanje Milan Pavićević najavio je ovom prilikom predstojeći skup namenjen privrednicima u Sokobanji.

„Mi hotelijeri imamo dobru saradnju sa Komorom u Zaječaru i u tom kontekstu videćemo se i 7. decembra u hotelu Sunce gde ćemo takođe govoriti o svim temama koje su aktuelne, a ima ih dosta. Na taj način razumemo jedni druge i pomažemo jedni drugima. Radujem se tom susretu i pozivam sve privrednike da dođu da nam se pridruže“, kazao je Pavićević.

Đorđe Andrić, rukovodilac Odeljenja za podršku investicijama u Privrednoj komori Srbije Beograd, naglasio je važnost povezivanja srpskih privrednika sa dijasporom.

„Naš tim iz Beograda je danas u Komori Zaječara i smatramo da ovakve skupove treba održavati što češće, da upoznamo ljude sa lokala, da im predstavimo usluge koje Privredna komora Srbije pruža. Naglasio bih jedan deo koji se odnosi na investicije i povezivanje sa našom dijasporom, sa našim ljudima koji žive u inostranstvu. Trenutno ono što je aktuelna tema je upravo investicionio poslovna konferencija u Cirihu koju ćemo održati 26. novembra. Ideja je da se domaće kompanije i domaći predlagači projekta povežu sa našom dijasporom, sa investitorima u dijaspori, odnosno sa firmama koje traže našu robu i naše usluge i već u tom smislu sarađujemo sa raznim firmama iz Srbije. Postoji interesovanje za to. Posle te konferencije koja je inicijalna želimo da dodatno promovišemo srpsku privredu u dijaspori. Imali smo u septembru istu takvu konferenciju koja je vrlo uspešno organizovana u Beču, a početkom sledeće godine imaćemo je i u Nemačkoj u Štutgartu i nadamo se da će ovo postati jedna praksa, to što radimo kroz projekat ‘Poveži se sa Srbijom’. Očekujemo da će biti i sledeće godine ovakvih konferencija koje svakako mnogo znače i našoj privredi i našoj dijaspori“, kaže Andrić.

Skup u Zaječaru održan je pod nazivom „Privredna komora Srbije vaš poslovni partner“.

Prethodni članci