Predstavnici Fondacije „Dajana Paunović“ sastali se u Zaječaru sa predstavnicima lokalne samouprave

Delegacija Fondacije „Dajana Paunović” posetila je Zaječar i tom prilikom sastali su se sa predstavnicima lokalne samouprave kako bi razgovarali o demografiji i populacionoj politici.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić ovom prilikom je istakao da grad Zaječar mora da pojača mere populacione politike kako bi podstakli mlade da imaju više dece. Takođe, izrazio je svoje zadovoljstvo što se Fondacija „Dajana Paunović“ bavi problemom kao što je populaciona politika.

„Imali smo jedan konstruktivan sastanak i kvalitetan razgovor sa predstavnicima ove Fondacije i prvi put nailazim na razumevanje da mi strateški moramo da radimo na poboljšanju mera populacione politike. Moramo da poradimo i na edukaciji ljudi zašto nama trebaju deca. Moramo strateški da menjamo pristup prema mladima kako bi imali više dece i da podržimo sve one koji imaju troje, četvoro i više dece jačim merama. Problem nataliteta imaju i zemlje koje su bogate, posebno skandinavske zemlje”, kazao je Ničić.

Dajana Paunović poručiila je da moramo svi da budemo istrajni u cilju povećanja nataliteta u Srbiji.

„Važno je da ojačamo i lokalne samouprave da imaju i veći budžet, kako bi svoje ideje mogli da implementiraju. Važno je da jačamo lokalnu infratsrukturu. Svaka lokalna samouprava suočava se sa svojim specifičnim problemima, a mi smo mnoge od njih detektovali i rešavali ih sa čelnim ljudima na lokalu. Statistike su poražavajuće kada je demografija u pitanju, ali radimo na tome da popravimo demografsku sliku narednih godina. To ne može da se desi preko noći, ali verujem da ćemo kroz deceniju dati dobre rezultate ukoliko budemo svi ujedinjeni u postizanju tog cilja, a mislim na državu, nevladin sektor i slične organizacije koje se bave ovakvim ciljevima i porodicu kao osnovnu ćeliju društva”, rekla je Paunović.

Grad Zaječar novčano pomaže prvorođeno, drugorođeno i svako naredno dete, a u narednom periodu radiće se i na drugim merama populacione politike u lokalu.

Prethodni članci