Premijera komedije „Narodni poslanik” izvedena u zaječarskom pozorištu

U zaječarskom teatru sinoć je odigrana premijera komedije „Narodni poslanik” Branislava Nušića, u adaptaciji Nataše Ilić i Miloša Jagodića, u režiji Miloša Jagodića.

Scenograf i kostimograf je Ana Kolbjanova, kompozitor Dragan Mitrić, izrada video materijala Saša Stojčić.

Publika je odlično privatila ovu satiričnu i svevremensku komediju.

Oduševljeni Nušićevim tekstom i odličnom igrom zaječarskih glumaca gledaoci su se neizmerno zabavili, smejali i apaudirali tokom predstave, kao i na kraju komada kada su gromoglasnim aplauzom nagradili glumce pozorišta „Zoran Radmilović”.

Premijera predstave „Narodni poslanik” u zaječarskom pozorištu

Igraju:
Jevrem Prokić – Fuad Tabučić
Pavka – Nataša Petrović
Danica – Ivana Bartunjek
Sreta – Miloš Tanasković
Spira – Predrag Grbić
Spirinica – Ana Bretšnajder
Ivković – Branislav Mijatović
Mladena – Viktorija Arsić
Jovica Jerković – Gabrijel Bećarević
Sekulićka – Aleksandra Manasijević
Govornik iz naroda – Marija Stanković
Narod – Marija Ristić i Stevan Đorđević

Inspicijent: Sanja Mitić Jelenković
Sufler: Marija Ristić
Asistenti kostimografa i izrada kostima: Mirjana Stanojević i Gorica Ilić
Slikar dizajner: Mirko Stokić
Majstor svetla: Dragan Marković
Majstor tona: Dušan Purešić
Rekvizita: Željko Šoršokanović
Dekorateri: Boban Simonović, Zlatko Golubović, Nikola Ranđelović, Bora Bogdanović
Stolarski radovi: Miodrag Marković
Šminka: Nikolija Krstić

Premijera predstave „Narodni poslanik” u zaječarskom pozorištu

„Nušić je uvek aktuelan, ali smo mi u adaptaciji pokušali da ga doslovce, i u kostimu i u dekoru i u načinu izražavanja u rečenici, potpuno stavimo u današnji trenutak. Strogo smo vodili računa o tome da se osavremenjavanjem ne izgubi Nušićev duh, nego smo samo pokušali da doslovce ljudima pokažemo kako je, bez obzira na ikonografiju u kojoj se predstava dešava, Nušić naš savremenik. Hteli smo da pokažemo ljudima da se za poslednjih 100 godina promenila samo tehnika i tehnologija kojom se kampanja vodi, više nema novina, sada su to televizije i društvene mreže, ali suština i karakteri ljudi se zapravo nisu promenili i zato je Nušić veliki, što je pre 100 godina, u svoje vreme govorio i o našem vremenu”, kaže reditelj predstave Miloš Jagodić.

Fuad Tabučić, koji je tumačio naslovnu ulogu Jevrema Prokića, ističe da je potrebno vreme kako bi se sredili utisci o predstavi, s obzirom na to da su poslednjih 20-tak dana intenzivno radili i premijera je samo događaj u nizu svih proba koje su se dešavale. Ipak, ono što je najvažnije je da se publici predstava jako dopala.

Premijera predstave „Narodni poslanik” u zaječarskom pozorištu

Direktor Pozorišta Vladimir Đuričić ne krije zadovoljstvo što su u godini jubileja, kada se navršilo 75 godina od prve premijere profesionalnog zaječarskog teatra, već izvedene dve premijere, a tek je početak godine. Podseća da je tokom prošle godine odigrano čak sedam premijera predstava, i da je posle Sterije, čija je „Pokondirena tikva” izvedena prošle godine, sada odigran „Narodni poslanik” još jednog našeg velikog komediografa Nušića, što je sudeći prema reakciji publike pun pogodak.

Đuričić najavljuje da će i ove godine biti priređena antička drama, najverovatnije „Elektra”, koja će biti odigrana na Feliks Romulijani.

Prethodni članci