Pres-konferencija održana u zaječarskom pozorištu: Najavljena manifestacija pod nazivom „Zaječarsko muzičko proleće”

U zaječarskom pozorištu danas je održana pres-konferencija na kojoj je najviše reči bilo o proteklom 59. Festivalu zajednice profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić”, održanom u Zaječaru i predstojećim koncertima klasične muzike, manifestaciji pod nazivom „Zaječarsko muzičko proleće”.

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić je istakao da je pozorište dobilo čestitke za organizaciju festivala što je veliko priznanje i za Zaječar i za teatar, jer su bili domaćini jedne tako velike i značajne kulturne manifestacije, posle 26 godina.

„Posebno nas raduje što su tri veoma važne nagrade pripale našem teatru: specijalna nagrada za predstavu ’Čehovljeva soba’, nagrada za najboljeg glumca Milošu Tanaskoviću, a Mariji Stanković nagrada za najbolju mladu glumicu na Festivalu. Odavno se nije dogodilo da tako dobro prođemo, ovenčani nagradama na festivalu ’Joakim Vujić’. Nadam se da je to dobar znak, uz sve ono što radimo tokom godine. Organizujemo brojne festivale, pozorišne, a i druge, gostujemo u mnogim gradovima, na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu. Vraćamo se sa nagradama, radimo mnogo više nego mnoga druga pozorišta u Srbiji. Naime u drugim većim gradovima od Zaječara, pozorišta imaju jednu, dve, najviše četiri premijere u toku godine, a mi godišnje uradimo sedam do osam novih predstava. Zahvaljujući podršci EU i GIZ-a, do kraja godine možda ćemo imati osam, a možda čak i devet premijera, što je lep uspeh za sve nas. Pored toga pripremamo brojne druge programe. Već danas u našem pozorišnom muzeju imamo promociju knjige ’Kobni zvuci violine’ Irene Jović Stanojević, a od nedelje ćemo imati četiri dana posvećena klasičnoj muzici. Mi bismo voleli da Zaječar dobije Festival klasične muzike i ovo što sada radimo zajedno sa muzičkom školom i našim horom, korak je u tom smeru. Ove godine ćemo testirati sebe i svoje mogućnosti, i ukoliko naiđemo na pozitivan odjek kod publike i našeg osnivača, kod Ministarstva kulture i kod drugih, nadam se da će se iduće godine i Zaječar okititi značajnim festivalom posvećenim klasičnoj muzici”, rekao je Đuričić.

Direktor OMŠ „Stevan Mokranjac iz Zaječara Milan Mitić je pozvao publiku na koncert Ljubiše Jovanovića – flauta, i Aleksandra Serdara – klavir, jer su u pitanju muzičari svetskog formata, čiji koncert, koji je zakazan za nedelju, 18. jun u 20:00 sati, ne treba propustiti.

„U ponedeljak, 19. juna nastavljamo sa muzičkim programom klasične muzike u Pozorišnom muzeju, gde će pored moje malenkosti nastupiti i Dušan Đorđević na harmonici, koji je ove godine osvojio dve nagrade Svetskog kupa u Kini, i vredi ga čuti. U utorak, 20. juna u 12:00 sati, u Pozorišnom muzeju će biti priređen koncert ’Deca za decu’. Nastupiće najbolji učenici zaječarske muzičke škole koji su ove godine sa takmičenja u zemlji ili inostranstvu doneli pregršt nagrada, preko sto i oni će po odsecima svirati taj koncert koji poklanjamo deci koja se na neki način bave muzikom”.

U utorak uveče od 20:00 sati u sali pozorišta nastupiće zanimljiv klavirski duo dve profesorke sa Niške akademije umetnosti. To su Jelena Deljanin Aleksić i Dragana Đorđević. One uspešno nastupaju već desetak godina.

Maja Milenković, rukovodilac Gradskog pevačkog društva „Stevan Mokranjac” je istakla da će se 21. juna na Trgu oslobođenja u Zaječaru obeležiti Svetski dan muzike.

„Praznik muzike se obeležava u 120 zemalja sveta od 1982. godine koncertima muzičara na ulicama, trgovima, parkovima i drugim javnim prostorima. U Zaječaru se takođe obeležava duže vreme. Na ovogodišnjem koncertu učestvovaće učenici zaječarske muzičke škole, Kamerni hor ’Lavirint’ i gradsko pevačko društvo ’Stevan Mokranjac’”, istakla je Maja i pozvala građane da 21. juna izađu na skver u 18:00 sati i uživaju u prazniku muzike.

Prethodni članci