Prestižni pozorišni festival 31. „Zoranovi dani“ počeli u Zaječaru

Zaječar će ovih dana biti prestonica kulture u Srbiji. Počeli su 31. „Dani Zorana Radmilovića“, a pored predstava vrhunskih pozorišta, publika će moći da uživa i u pratećem programu.

U Zaječaru kod spomenika velikanu srpskog glumišta, Zoranu Radmiloviću, održan je „Pesnički pozdrav Zoranu Radmiloviću“

Vladimir Đuričić – direktor zaječarskog teatra istakao je da je kazivanje stihova posvećenih Radmiloviću već tradicionalno prvi program na Festivalu i podsetio da su ovde i ranijih godina bili najznačajniji domaći i strani pesnici. Đuričić je dodao da je i ovoga puta u pitanju jedan od najvećih živih pesnika u Srbiji, Dragan Jovanović Danilov.

Kod spomenika istaknutom glumcu potom su prisutni imali priliku da čuju pesmu „Zorana Radmilovića obožavaju svi narodi i narodnosti sveta“, koju je pesnik Dragan Jovanović Danilov posvetio glumčini čije ime nosi zaječarsko pozorište.

Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Nakon toga, u okviru prtećeg programa festivala, u foajeu zaječarskog pozorišta održana je promocija časopisa „Ludus“ o kome su govorili Tatjana Nježić, glavni i odogovorni urednik, kao i saradnici Olivera Milošević, Borka Golubović Trebješanin i Aleksandar Saša Milosavljević.

Prisutnima se prvo obratila Tatjana Nježić koja se zahvalila na pažnji nečemu što je posebno dragoceno a reč je o “Ludosu“, jedinim pozorišnim novinama u ovom delu sveta” u kojima su se našla najveća imena i spisateljska i glumačka.

Posle promocije časopisa „Ludus“, u foajeu zaječarskog pozorišta, glumac Milan Caci Mihailović, otvorio je izložbu slika „Zavesa je podignuta“ mlade i talentovane dr Olge Mihailović koja je svojim slikama oplemenila prostor. Izložba „Zavesa je podignuta“ predstavlja kolekciju umetničkih radova inspirisanih tehnikom kolaža i pozorišnim kostimima. Kroz seriju digitalnih štampi, koja se u čast 31. „Dana Zorana Radmilovića“ sastoje od 31 rada, umetnica, putem simbola i bajkovitih karaktera prenosi lična iskustva. „Zavesa je podignuta“ predstavlja drugu samostalnu izložbu dr Olge Mihailović.

Svečanost otvaranja festivala započela je muzikom fantastičnog tria „Dinamika mjuzik“ u foajeu zaječarskog pozorišta, a nastavljena u sali teatra.

Direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić izrazio je zadovoljstvo što pozorišni praznik u Zaječaru, ove godine, kada obeležavamo 75 godina od prve premijere teatra, traje svih 14 dana, a pred publikom je 18 predstava (Festival malih pozorišnih formi i „Dani Zorana Radmillovića“).

„To govori da je Zaječar bolji od mnogo drugih gradova u Srbiji. Ovako puna sala nije čest slučaj ni u Beogradu, ni u drugim mnogo većim gradovima od Zaječara, a kada se to ponavlja 14 dana zaredom to pokazuje šta znači 75 godina pozorišta i 31 godina Festivala, ali i napor gradske vlasti da se u svakojakim situacijama sve ovo održi, pomogne i da nam ove godine omogući da 14 dana slavimo pozorište u Zaječaru“, kazao je Đuričić i zahvalio je publici što je u ovolikom broju došla u Talijin hram, ali najviše onim prijateljima pozorišta koji su stigli iz daleka, poput Bore Kapetanovića iz Beča i Darka Stazića, bivšeg direktora “Gavele” iz Zagreba.

Dragan Jovanović Danilov, jedan od najznačajnijih živih srpskih pesnika i naš najprevođeniji pesnik, koji je pre par dana u Bariju, u Italiji dobio nagradu „Seneka“ za celokupni književni rad, u punoj sali teatra pročitao je svoju pesmu posvećenu Zoranu Radmiloviću. Na svečanosti otvaranja govorio je i istaknuti glumac Milan Caci Mihailović, savremenik i prijatelj Zorana Radmilovića.

Diva srpskog glumišta Tanja Bošković je otvarajući 31. Festival rekla:

“O Zoranu nemam šta da dodam. Sve je kazano. Sve je ispričao što je trebalo da ispriča. Došla sam ovde da vam se poklonim što 75 godina čuvate pozorište i da molim da nikada ne dopustite da vam ukinu pozorište. Pozorište je važno za dušu, za srce, za identitet, za ljubav, za jezik, za sve. ŽIVELO POZORIŠTE!“.

Na kraju svečanog otvaranja Kontra-dens studio iz Niša pod vođstvom Danice Ničić, izveo je koreografiju na temu iz predstave „Kralj Ibi“.

Prve festivalske večeri izvedena je predstava nastala u koprodukciji SNP iz Novog Sada, GDP „Gavela“ Zagreb, NP Sarajevo i ITF MESS Sarajevo, „Što na podu spavaš“ po tekstu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, koja je duboko ganula publiku. U pitanju je ratna priča sa antiratnom porukom o Boti koji odlazi na odsluženje vojnog roka u tadašnju JNA, kada su već uveliko počeli ratni sukobi. Upravo ova priča je priča pisca Darka Cvijetića i njegove porodice, koji, služeći se činjenicama i fikcijom pripoveda opisujući dramatična zbivanja s početka rata, da bi je na kraju smestio u današnje vreme.

Foto: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Cvijetić u predstavi učestvuje i kao glumac i glumi samog sebe. Njemu je pripao i „Zoranov brk“, nagrada za najboljeg glumca u predstavi.

Prethodni članci