Promocija 27. sezone Međunarodnih volonterskih kampova

Promocija 27. sezone Međunarodnih volonterskih kampova Mladih istraživača Srbije biće održana danas 19. aprila 2016. godine, u 14 časova, u Omladinskom centru u Zaječaru, ul 7. septrembra 2.
Na promociji će govoriti predstavnici Mladih istraživača Srbije. U prilogu se takođe nalaze i odgovori na najčešća pitanja kada su kampovi u pitanju:

Pod sloganom „Svet je knjiga a volontiranje okreće stranice“ 14. marta, počela je 27. sezona prijavljivanja za učešće na međunarodnim volonterskim kampovima širom sveta. Godišnje se održi gotovo 3000 kampova. Volonteri Mladih istraživača Srbije – Volonterskog servisa Srbije, 27. godinu za redom imaju priliku da putuju u više od 80 zemalja.Promocija međunarodnih volonterskih kampova održaće se u Zaječeru, 19. aprila 2016. godine, u 14 časova, u Omladinskom centru Zaječar (ul 7. septembra br. 2). Promociju će održati predstavnici Mladih istraživača Srbije, u partnerstvu sa Timočkim omladinskim centrom. Udruženje građana Timočki omladinski Centar već 5 godina radi kao kontakt tačka Mladih istraživača Srbije. U Timočkom omlaidnskim centru, svi zainteresovani mladi iz Zaječara mogu se više informisati, ali i prijaviti za međunarodne volonterske kampove. Međunarodni volonterski kampovi okupljaju volontere i volonterke koji žele da doprinesu poboljšanju uslova života u nekoj zajednici radeći na poslovima od javnog interesa koji su isključivo neprofitnog karaktera (renoviranje ili građevinski radovi, poljoprivredni radovi, rad sa decom ili osobama sa smetnjama u razvoju, arheološki kampovi, briga o životinjama…). Tokom dve do tri nedelje koliko provedu zajedno na nekom od volonterskih kampova pored rada, volonteri/ke uče nove veštine, razvijaju volonterski stav i aktivan odnos prema društvu u kom se nalaze ali stiču i prijatelje za ceo život. Naši članovi i članice odlaze na kampove u inostranstvo, a Volonterski servis Srbije, zajedno sa preko  53 lokalne partnerske organizacije u našoj zemlji godišnje održi preko 35 volonterskih kampova kako bismo uzvratili gostoprimstvom volonterima I volonterkama iz celog sveta. Razmenu smo tokom 2015. godine imali sa 66 organizacija iz 31 zemalje sveta. Zemlje u koje su naši volonteri najviše išli na kampove tokom prethodne sezone su Nemačka (31%), Italija (13%), Francuska (13%), Španija (10%), Turska (5%), Rusija (4%). Detalji o načinu prijavljivanja nalaze se na internet stranici Mladih istraživača Srbije www.mis.org.rs a pregled ovogodišnjih programa moguće je uraditi putem PRETRAŽIVAČA KAMPOVA .
Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije zalažese za razvoj i promociju volonterstva i kao
organizacija smo jedan od osnivača i članica KOMS-a i članica međunarodnih mreža: Alliance of
European Voluntary Service Organizations, CCIVS – Coordinative Commitee of International
Voluntary Service, YEE – Youth and Environment Europe.

Prethodni članci

Leave a Comment