Promocija knjige „Kobni zvuci violine“ Irene Jović Stanojević

Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar u petak 16. juna organizuje promociju knjige „Kobni zvuci violine“ autorke Irene Jović Stanojević. Početak je u 19 sati u Pozorišnom muzeju u Zaječaru. Ulaz je slobodan.

Knjiga „Kobni zvuci violine“ donosi još jednu istinitu priču iz naših krajeva s početka 20. veka. Drama koja se odigrala u julu 1905. godine u Krivom Viru iznedrila je stihove koji su ušli u antologiju srpske književnosti. Njihovog tvorca vinula je u neslućene visine – opevavši zločin koji je počinio postao je najdeklamovaniji pesnik u zemlji. Recitovao je na dvoru, pred odrima velikana. Njegovom pesmom „Evo jabuka“ dočekivani su u školu novi đaci. A onda je nakon Drugog svetskog rata uklonjen iz svih čitanki, udžbenika i zbirki pesama. U žižu javnosti došao je tek pre nekoliko godina kada je neko od potomaka svu njegovu zaostavštinu predao udruženju „Adligat“.

Stihove Vojislava Ilića Mlađeg govoriće glumac pozorišta „Zoran Radmilović“ Branislav Mijatović uz violinsku pratnju Bratislava Smičkovića.

Prethodni članci