Promovisana knjiga „Da li veruješ“ u zaječarskom pozorištu

U foajeu zaječarskog teatra promovisana je knjiga Dragutina Balabana – Bajke „Da li veruješ” – pesme za čitanje i pevanje, u izdanju Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajune-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar, a ovo izdanje je štampano zahvaljujući podršci Gradske uprave Zaječar.

Direktor zaječarskog teatra, na čiju inicijativu je Bajka i pristao na štampanje knjige, pozdravio je prisutne i izrazio zadovonjstvo što su Vlada i Bajka ponovo u zaječarskom pozorištu, s obzirom na to da su već imali dva koncerta i dodao da mu je posebno drago što je ova kuća izdavač ove, njemu možda i najdraže knjige.

Bila je ovo promocija pesama (i priča iz kojih su pesme nastale). Dok je publika uživala, Vlada i Bajka su pevali, Bajka čitao pojedine priče, a pojedine glumac zaječarskog teatra Fuad Tabučić, koji je pročitao i tekst recenzenta Dušana Kovačevića u kome, pored ostalog, piše:

“‘Da li veruješ’ preporučujem od sveg srca i ubeđenja da je reč o lepoj i pomalo setnoj knjizi, ‘u potrazi za prohujalim vremenom’. Bajkina ispovest ispisana u stihovima i pričama naš je zajednički imenitelj života koji je prošao tako brzo, kao da ga je Bajka pretrčao po desnom krilu-često brži od lopte i života. I nije čudo što je ovu knjigu kao testamentarno sećanje posvetio ćerki i unucima.Ostavio im je deo svog života i pozdrav koji će uvek biti živ i vidljiv kad je lep i sunčan dan. Kad je život kao Bajka“.

Prema rečima autora cela ova knjiga je ustvari album, pored njihovog albuma „Hodač po žici“ i to je ustvari priča njihovih života.

“Stalno nešto pričam kako lažem, a ovde ništa nisam slagao jer je to iskustvo koje mi se desilo u životu, koje se desilo nekim ljudima koje ja lično poznajem. Ja sam pokupio sudbine svih koje sam poznavao i one koje mislim da o njima treba nešto da kažem, bez otkrivanja o čemu se radi, a da prenesem ljudima kako izgleda život. Kad kažem ‘Da li veruješ’, ja sam preživeo jednu veliku, tešku bolest i o tome pričam kao da sam imao grip i nemam nikakav problem sa time. Na osnovu tog naslova sam hteo da prenesem ljudima da je život divan i da ne smeš nikad da se predaješ.Svi imamo karoseriju koja izgleda ovako ili onako ali duhovno nikada neću pristati da pokleknem a pri tome ljudima želim da imaju sreću i radost”, rekao je Dragutin Balaban.

Bajkin dugogodišnji, nerazdvojni prijatelj Vlada na duhovit način je predstavio i svog druga i njihovo prijateljstvo rekavši pored ostalog:

„Nas dvojica smo kao dve sveće koje polako gore jedna uz drugu (samo nekad to ide baš sporo), a vosak koji se topi lepi ih i učvršćuje, kao što to radi prijateljstvo. Ponekad mora da se pripomogne, interveniše, učvrsti, ali to, uglavnom i većim delom , radi samo od sebe. Baš tako to radi prijateljstvo.”

Promociji su prisustvovale i princeza Jelisaveta Karađorđević i Bajkina supruga, glumica Ljiljana Dragutinović.

„Bilo je božanstveno. Nisam očekivala da slušam ovako divnu romantičnu muziku. Veoma cenim prijateljstvo koje imaju. Tako je čisto i lepo“, kazala je Karađorđević.

Bajkina supruga, glumica Ljiljana Dragutinović je naglasila da je dugogodišnje prijateljstvo, kad je u pitanju Bajka, jako širok pojam jer on ima zbilja jako puno prijatelja.

„Dobro je to Vlada rekao, ima nekoliko časnih, dobrih prijatelja iz ranog detinjstva. Vlada je čak bio u kolicima kad su se upoznali. Zapravo njihove majke su se upoznale i družile. I ovo resto,… ovi su braća, a ovo je familija, tako da sam se i ja uklopila i evo trideset godina sam u toj priči i lepo mi je”, rekla je Dragutinović.

„Knjigu još nisam pročitala, a njih obožavam. Znate, ja sam njih zapamtila iz Krsmanca. Oni su bili savršeni klinci. Njihov skladan zvuk i drugarstvo, pa to je zarazno! Ljilja i ja smo sa iste klase, tako da ja njih pratim. Divne su mu pesme. Neke stvari uopšte nisam znala o njima. On je do te mere diskretna osoba da prosto samo smo uvek o lepom, o divotama, o muzici, o koncertima. Nikad o tugi, nikakva tuga nije ulazila na ta vrata i to je divno“, kaže glumica Tanja Bošković.

Prethodni članci