Radmiloviću u čast!

Direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić je na svečanosti otvaranja festivala podsetio na jučerašnji predivan uvod u dane posvećene Zoranu Radmiloviću, misleći na književno veče akademika Dušana Kovačevića. Istakao je da Festivalu prisustvuje još jedan akademik, Miodrag Tabački, jedan od najznačajnijih srpskih, scenografa, kostimografa, univerzitetski profesor čije je ime poznato u Evropi, jedini scenovgraf koji je član Srpske akademije nauka i umetnosti, i pozvao publiku na otvaranje njegove izložbe u Narodnom muzeju u Zaječaru, 19. oktobra u 12.00č. Đuričić je najavio da će Festival otvoriti Svetislava Bulet Goncić, direktor Narodnog pozorišta iz Beograda, koji je jedan od najmlađih glumaca koji su radili i sarađivali sa Zoranom, a zatim pozvao gradonačenika Zaječara Boška Ničića da kao domaćin da uvodnu reč na festivalu, ističući da je Ničić duže od 20 godina pruža nezamenljivu podršku Festivalu.

„Kako je divno videti vas u ovolikom broju.To samo govori o tome koliko poštovanje uživa Zoran i sve ono što je uradio za ovaj grad. O tome govorite vi, publika koja svake godine u sve većem broju ispunjava naše pozorište i verujem, da imamo tri puta veće pozorište, bilo bi isto tako puno kao i večeras. Govore svi ovi divni ljudi, koji svake godine dolaze iz Hrvatske, Crne Gore, Republike Srpske, da budu ovde sa nama, odajući počast svemu onome što je Zoran uradio, a uradio je mnogo“, naglasio je gradonačenik Zaječara Boško Ničić. „Veliko mi je zadovoljstvo što smo u najtežim vremenima, kada je bilo veliko pitanje hoće li se održati ili ne, uvek smogli snage da održimo Zoranove dane, da održimo nivo ovog Festivala. Pravo otvaranje festivala bilo je sinoć kada je genije, akademik Dušan Kovačević govorio o našem Zoranu Radmiloviću i kao što će Zoranovo delo živeti, verujem da će i književno veče od sinoć biti upamćeno. Hvala još jednom svima i neka nam na mnoga leta žive Dani Zorana Radmilovića“, rekao je Ničić.

Naš istaknuti glumac, direktor Narodnog pozorišta u Beogradu, Svetislav Bule Goncić je istakao kako mu je drago što u sali vidi mnoga dobro poznata lica. „To istovremeno znači da sam i ja već mator ali to je takođe znak još nečega. Okupljamo se ili bolje reći okuplja nas Zoran Radmilović, već 32 puta. Van vremena, van svega, veliki Zoran spaja sve naše glumce koji su stvorili ove daske u svakom našem pozorištu. Spaja veličanstvenu istoriju našeg teatra preko nas koji smo ovde danas već 32 puta sa budućim generacijama koje će doći i koje će nositi naš teatar. Hvala ti Zorane na tome.Proglašavam otvorenim Dane Zorana Radmilovića.“

Direktor zaječarskog pozorišta uručio je Buletu Gonciću keramičku statuetu Zorana Radmillovića. Svečanost otvaranja 32. „Zoranovih dana“ upotpunio je prigodan muzički program u foajeu pozorišta, u izvođenju profesora zaječarske muzičke škole Predraga Ristića.

Prethodni članci