RARIS: Istočna Srbija obara rekorde u turizmu

Prošla, 2022. godina, je po najnovijim podacima bila najuspešnija godina ikada za turizam u istočnoj Srbiji.

RARIS – Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije je analizirao podatke o broju dolazaka i noćenja turista koji pokazuju da je istočna Srbija destinacija u velikom usponu.

Prošle godine je oboreno više rekorda. Istočnu Srbiju je posetilo 294.664 turista, što je najveći broj dolazaka turista u istoriji i poređenja radi duplo više dolazaka nego 2011.

Sokobanju je posetilo 161.284 turista, što je najveći broj dolazaka turista u istoriji Sokobanje. Oni su ostvarili 783.205 noćenja i po tome je Sokobanja druga destinacija u Srbiji, iza Beograda, a ispred Vrnjačke Banje, Zlatibora, Kopaonika i Novog Sada.

U Knjaževcu je bilo 103.743 noćenja turista, što je najveći broj noćenja u istoriji Knjaževca i poređenja radi čak 7 puta više noćenja nego 2010. U Boljevcu je bilo 55.126 noćenja, što je najveći broj noćenja u istoriji Boljevca i poređenja radi čak 10 puta više noćenja nego 2014.

U Kladovu je bilo 22.791 noćenja stranih turista, što je najveći broj noćenja stranih turista u istoriji Kladova.

„U istočnoj Srbiji je najstarije urbano naselje u Evropi, ovde su rimski imperatori gradili palate, a moderni graditelji krotili Dunav. Ovde je prava netaknuta priroda, planine spremne za avanture, banje za opuštanje a pećine za istraživanje. Ovde stvarnost postaje čarolija. Samo u Istočnoj Srbiji u toku jednog istog dana možete da pecate ili jedrite na Dunavu, relaksirate se u nekoj od banja ili skijate na nekom od skijališta, biti na nadmorskoj visini ispod nivoa Dunava u Negotinskoj niziji i na 2.169 m na Staroj planini“, poručio je Vladan Jeremić, direktor RARIS-a.

U istočnoj Srbiji uspešno radi 2.900 turističkih objekta sa 9.000 ležaja i brojni su primeri novih investicija u kojima se traži krevet više. U toku su obimne intervencije na unapređenju saobraćajne infrastrukture u regionu i putna infrastruktura je sada spremna da prihvati turiste.

Počela je rekonstrukcija tvrđave Fetislam a uskoro počinje gradnja Vizitorskog centra na Felix Romuliani (UNESCO) i komunalno uređenje Rajačkih pivnica.

Prethodni članci