„Sabor na Kadibogazu“ dokaz tradiconalne prijateljske saradnje bugarskog i srpskog naroda

Tradicionalni Međunarodni „Sabor na Kadibogazu” – najveća prekogranična manifestacija u Srbiji održana je proteklog vikenda nadomak Knjaževca.

„Sabor na Kadibogazu” je privredna i kulturna manifestacija na kojoj se prikazuje narodno kulturno stvaralaštvo i privredna ponuda naselja sa obe strane granice.

„Ova saradnja je zaista simbol svega i kada je u pitanju ekonomska saradnja i kada je u pitanju konkurisanje kod IPA prekograničnih fondova. Ova manifestacija je simbol nečega što je potrebno svima nama na mikro nivou, a to je udruživanje, to je saradnja i to je sloga. Puno smo uradili u prošlosti nadam se da ćemo puno uraditi toga u budućnosti i da ostvarimo ženju ovih opština, a to je da ovde bude granični prelaz. Taj granični prelaz mnogo bi pomogao u razvoju ova dva regiona iz istočne Srbije i iz Bugarske, gde bi omogućili i lakši protok robe i komunikaciju“, istakao je Branislav Josifović, zamenik predsednika Opštine Knjaževac.

„Mi smo dva prijateljska i bratska naroda i mnogo bi značilo da se saradnja na dalje proširi sa obe strane granice. Razmatramo da otvorimo i granični prelaz“, rekao je Bojan Minkov, predsednik opštinskog Saveta Belogradčika.

Na mestu Kadibogaz, na srpsko-bugarskoj granici, podignut je spomenik prijateljstva srpskog i bugarskog naroda. Iz prijateljskih odnosa opštine Knjaževac i opštine Belogradčik iz Bugarske, nastala je manifestacija „Sabor na Kadibogazu”.

Prethodni članci