Spuštena zavesa na XIII Pozorišni festival za decu „ZajeČAR“

Svečanom dodelom nagrada dobitnicima i izvođenjem opere za decu „Crvenkapa“ u čast nagrađenih spuštena je zavesa na 13. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR“. Žiri 13. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“, u sastavu Branislav Nedić, predsednik, Biljana Glišić, član i Jelena Ciganović, član, doneo je odluku da predstavu „Pinokio“ Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja proglasi najboljom na Festivalu. U obrazloženju se kaže:
„Vođen iskusnom autorskom ekipom, ansambl pozorišta iz Vranja donosi originalnu izvedbu „Pinokija”, i usvajajući specifičan stil igre, koristeći ginjol lutke, hrabro i dosledno priređuje pravi pozorišni događaj.“ Nagradu je u primio direktor Pozorišta „Bora Stanković“ Nenad Jović.

Za najbolju glumicu 13. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“, žiri je proglasio Jelenu Filipović za ulogu Lijanine u predstavi „Pinokio“ Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja. „Jelena Filipović, na dosledan, artistički način, pravi lik lisice, poigravajući, se, prebacuje rampu i kao „negativac“ pronalazi put do publike, pleneći svojim šarmom i doslednošću.“

Za najboljeg glumca 13. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“, žiri je proglasio Filipa Radivojevića za ulogu Princa Mateje u predstavi „Razmaženi princ“ Narodnog pozorišta Leskovac. „Veštom transformacijom i glumačkim šarmom, uokviruje svoj lik Princa, i postaje primer kako je iskupljenjem i ljubavlju, moguće pobediti ono loše u nama.“

I Jelena i Filip su lično primili nagrade. Nagrade žirija dobitnicima je uručio predsednik Branislav Nedić koji je u obraćanju publici rekao: „Poštovana deco, dragi roditelji , ima jedna nezvanična nagrada koja se inače ne dodeljuje ali ja je ovoga puta dodeljujem vama, dragoj deci koja su iz večeri u veče punila ovu salu i sa velikom pažnjom pratila predstave. Prva nagrada ide vama. To je i najbolja nagrada.Drago mi je bilo da budem ovde ovih pet dana, da učestvujem u radu žirija, da gledam predstave i da uživam sa vama. Sama činjenica da ste iz dana u dan punili salu pozorišta pokazuje da je zaječarsko pozorište uradilo pravu stvar organizovanjem ovog festivala i da je to svakako budućnost u koju treba ulagati. Nadam se da će i češće biti ovakvih prilika gde vi kao najmlađi posetioci možete uživati u predstavama baš ovde pod krovom pozorišta „Zoran Radmilović“.

Nagrada publike pripala je predstavi  Narodnog pozorišta Leskovac „Razmaženi princ“ Željka Hubača, u režiji Igora Damnjanovića. Nagradu je primio glumac iz predstave Ivan Janković. Prosečne ocene predstava na osnovu glasova publike koja je svake večeri ocenjivala predstave od 1 do 10:

9,31 – RAZMAŽENI PRINC – tekst: Željko Hubač, reditelj: Igor Damnjanović, produkcija: Narodno pozorište Leskovac
9,13 – VELIКI SVET MALE ZOE – tekst i režija: Aleksandra Đurić, produkcija: Udruženje „Beo-Tim“ Beograd
9,01 – PINOКIO – tekst: Nađa Vasileva Кovačovska i Darko Кovačovski, režija: Darko Кovačovski, produkcija: Pozorište „Bora Stanković“ Vranje
7,50 – NEDOSTAJANJE – dramtizacija i režija: Nikola Zavišić, produkcija: Pozorište lutaka Niš
5,55 – SREBRNI CAR – režija: David Alić, produkcija: Prvo prigradsko pozorište Lazarevac

U čast nagrađenih izvedena je opera za decu „Crvenkapa“, zajednički projekat Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ iz Negotina, Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ i Doma kulture „Stevan Mokranjac“ iz Negotina. Ovo muzičko-scensko delo bilo je van konkurencije za nagrade, ali je i „Crvenkapu“ ocenjivala publika. Dobila je najviše glasova. Prosečna ocena je 9,81.

Festival je zvanično zatvorio selektor Željko Hubač, koji je pored ostalog rekao: „Sve su smislili  od crtanih filmova,mobilnih telefona,igrica da zabave decu ali pozorište još uvek nisu uspeli da pobede. I to vidimo zahvaljujući tome što je sala puna i što vi volite pozorište. Vi ste publika koja će narednih trideset, četrdeset, pedeset, šezdeset, sedamdeset godina, da ste živi zdravi, dolaziti u pozorište i gledati predstave za odrasle ali ja vam garantujem da ćete se sa najvećom radošću sećati ovih trenutaka kad ste bili u pozorištu i gledali upravo ove glumce koji su samo za vas radili predstave za decu. Trinaesti festival „ZajeČAR“ ovim proglašavam završenim“.

Prethodni članci