Opera za decu „Crvenkapa“ Petra Jovanovića izvedena na XIII Pozorišnom festival za decu “ZajeČAR”

U čast nagrađenih na 13. Pozorišnom festival za decu “ZajeČAR” izvedena je opera za decu „Crvenkapa“, zajednički projekat Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ iz Negotina, Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ i Doma kulture „Stevan Mokranjac“ iz Negotina. Ovo muzičko-scensko delo bilo je van konkurencije za nagrade, ali je i „Crvenkapu“ ocenjivala publika. Dobila je najviše glasova. Prosečna ocena je 9,81. Deca i njihovi pratioci su uživali u ovom komadu, iako nisu navikli da gledaju i slušaju operu jer, kako reče  Milja Videnovic, profesor klavira u Umetničkoj školi ,,Stevan Mokranjac” u Negotinu, klavirski saradnik u operi za decu “Crvenkapa” : “Opera je oblik pozorista u kome se radnja odvija kroz muziku i pevanje. Uz scenografiju, glumu i kostime, čini umetnički dogadjaj potpunim za gledaoce i slušaoce.” Magdalena Antić, master muzički umetnik-solo pevač, professor solo pevanja, kamerne muzike i čitanja solista u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac u Negotinu za pozorišni bilten je rekla da je  trebalo mnogo vremena i strpljenja od početne ideje do realizacije ali se isplatilo jer deca su mnogo dobila.

“Kolege i ja smo predano i strpljivo radili, odvajali od svog vremena i bezrezervno davali znanja i iskustva zarad uspešnog projekta i radosti dece. Osim radosti, deca su dobila jedno nezaboravno iskustvo, koje neki ne dobijaju ni u srednjoj a tek u osnovnoj školi, a to je da budu deo jedne opere. Opere, jednog grandioznog muzičko-scenskog oblika, po mom mišljenju vrhunskog u svetu klasične muzike, oblika u kome se stapa orkestarska, horska, solistička muzika i koji je usko, najuže, povezan sa glumom. „Želim dodati da bez podrške Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ u Negotinu i dir. Кsenije Gocić ovaj projekat ne bi bio izvodljiv. Zajedno sa nosiocem autorskih prava Stanojem Jovanovićem su otvorili saradnju sa Narodnim pozorištem Timočke Кrajine „Zoran Radmilović“, čiji je direktor Vladimir Đuričić poslao ne samo scenografiju i kostime, već i svoje radnike, svoju snagu, svoja iskustva sa dečijim predstavama i jedan biser u radu sa decom – glumicu Natašu Petrović, koja je našu decu zaljubila u njihove uloge. Zahvaljujući Domu kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu i direktorki Jovanki Vanji Stanojević nam je bilo omogućeno višenedeljno uvežbavanje koreografije, režije i glume na daskama velike scene. Hvala svima na poverenju. Na dalje, može biti samo bolje“ – rekla je Magdalena Antić.

Glumica i rukovodilac Dečje scene zaječarskog pozorišta Nataša Petrović koja je bila stručni konsultant za glumu i režiju u operi “Crvenkapa“ istakla je da joj je bilo veliko zadovoljstvo da radi sa ovom talentovanom decom „Rad na operi je malo drugačiji od rada na ostalim predstavama pošto pored glumačkog ima i pevački deo. Ja sam se skoncentrisala na glumački i oni su zaista upijalii, slušali i zapamtili sve što sam im rekla… Bilo je fenomenalno raditi sa njima“, rekla je Nataša Petrović.

Opera za decu “Crvenkapa”
Кompozitor: Petar Jovanović
Tekst i režija: profesori solo pevanja, srpskog jezika, klavira i teoretskih predmeta u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Negotinu.
Stručni konsultant za glumu i režiju: Nataša Petrović, glumica i rukovodilac Dečje scene zaječarskog teatra.
Scenografija i kostimi: Narodno pozorište Timočke Кrajine „Zoran Radmilović“, Zaječar
Tehnička podrška: Narodno pozorište Timočke Кrajine „Zoran Radmilović“, Zaječar i Dom kulture „Stevan Mokranjac“ iz Negotina

Prethodni članci