Stanje bezbednosti tokom oktobra na teritoriji PU Zaječar ocenjeno povoljno

Stanje bezbednosti koje pokriva Policijska uprava u Zaječaru, uzimajući u obzir raspoložive parametre, može se oceniti povoljno.

„Broj izvršenih krivičnih dela tokom oktobra meseca je manji za 15% i iznosi 109, a o profesionalnom odnosu naših pripadnika prema građanima i poslu svedoči podatak da je broj rasvetljenih krivičnih dela tokom izveštajnog perioda veći od 60% i predstavlja uvećanje za 7% u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći broj evidentiranih krivičnih dela je iz oblasti opšteg kriminaliteta i iznosi 99 u odnosu na isti period prošle godine kada je evidentirano 114, što predstavlja procenat umanjenja za 13%, od čega se najčešće izdvajaju imovinska krivična dela, najviše krivično delo krađe – 21, teške krađe – 8 i neovlašćeno korišćenje tušeg vozila – 2.

U izveštajnom periodu 13 lica je zadržano shodno Zakoniku o krivičnom postupku i u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu, predato nadležnom tužilaštvu.

Iz oblasti suzbijanja narkomanije tokom oktobra meseca ukupno je zaplenjeno 525 grama različitih vrsta droga, najčešće marihuane – 478 grama, i podneto 19 krivičnih prijava u odnosu na isti period prošle godine kada je bilo 16.

Podaci javnog reda i mira pokazuju da je na području nadležnosti Policijske uprave u Zaječaru tokom oktobra meseca podneto ukupno 23 prekršajnih prijava i nije evidentiran niti jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu uzimajući u obzir i povećanje broja javnih okupljanja.

U okviru projekta ’Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo’ koje Ministarstvo unutrašnjih poslova realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na području nadležnosti ove uprave ukupno je registrovano 29 osnovnih škola u kojima je održano 116 predavanja učenicima od I do VIII razreda.

U kontrolama saobraćaja, usmerenim na otkrivanje prekršaja koji su i najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda, tokom izveštajnog perioda sprovedena je po jedna međunarodna, centralna i regionalna akcija i otkriveno 1.002 saobraćajnih prekršaja od čega najčešće prekoračenje brzine kretanja – 259, upotrebe mobilnog telefona u saobraćaju – 56 i nekorišćenja sigurnosnog pojasa – 52. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola sancionisano je 35 vozača dok je 13 zadržano u službenim prostorijama do istrežnjenja.

Na teritoriji Zaječarskog okruga tokom oktobra meseca dogodilo se ukupno 27 saobraćajnih nezgoda što predstavlja skoro identičan broj u odnosu na isti period prethodne godine, dok je broj nastradalih lica u umanjenju za 38%.

U narednom periodu, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru nastaviće sa redovnim i pojačanim kontrolama sa ciljem sprečavanja i otkrivanja krivičnih dela i prekršaja kao i smanjenja broja saobraćajnih nezgoda a takođe, u skladu sa trenutnom bezbednosnom situacijom uslovljenom žarištima na više područja u svetu, rad policije biće usmeren i na borbu protiv organizovanog kriminala i sprečavanja krijumčarenja ljudi i iregularnih migracija te stoga apelujemo na sve građane da svaki vid ovakvih pojava i događaja, bez odlaganja, odmah prijave najbližoj policijskoj stanici”, navodi se u saopštenju PU Zaječar.

Prethodni članci