Svečano otvoren 36. Festival mladih pesnika u zaječarskom pozorištu

U zaječarskom pozorištu danas je svečano otvoren 36. Festival mladih pesnika.

Otvarajući manifestaciju gradska većnica za kulturu Elena Matković je poželela mladim pesnicima – finalistima puno uspeha i istakla da su za nju svi pobednici.

Okupljene učesnike skupa u ime organizatora pozdravila je pomoćnica direktora Ustanove NPTK – CK „Zoran Radmilović” Biljana Glišić koja je izrazila zadovoljstvo zbog međunarodnog karaktera festivala na kome učestvuju pesnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore, ali su zastupljeni i pesnici iz Zaječara i Negotina.

Na pesnički način, festival je otvorio jedan od najistaknutijih dečjih pesnika na prostoru bivše Jugoslavije Šimo Ešić iz Tuzle, direktor izdavačke kuće „Bosanska riječ –Lijepa riječ”, koji je učestvovao na prvom „Mladom maju” u Zaječaru i kome je zato Zaječar u srcu. On je animirao okupljene učenike zaječarskih osnovnih škola „Ljubica Radosavljević Nada” i „Desanka Maksimović” koji su uživali u druženju sa pesnikom i susretu sa njegovim stvaralaštvom.

Festival se nastavlja u 18:00 sati u Radul-begovom konaku programom „Pesma na dar” u okviru koga će biti predstavljeni radovi članova udruženja osoba sa invaliditetom i lica sa posebnim potrebama. Od 19:00 sati biće predstavljeni časopisi „Buktinja” i „Bibliopis” i prevodi savremene makedonske i slovenačke poezije. Govoriće: Goran Maksimović, Vlasta Mladenović, Saša Skalušević, Iskra Peneva i Vedran Mladenović. Od 20:00 sato predviđen je portret pesnika Dejana Aleksića.

U petak (27. maja) u OŠ „Desanka Maksimović” od 12:00 sati biće predstavljeni radovi učenika osnovnih i srednjih škola Zaječara i Boljevca, a od 18:00 sati u Radul-begovom konaku biće promovisan čaopis „Književne novine”. Sat kasnije biće promovisana antologija izabnih pesama 38 savremenih norveških pisaca „Nekršteni fjordovi”, a od 20:00 sati biće predstavljena knjiga „Autohipnoza” autora Đorđa Despića.

U subotu (28. maja) od 17:00 sati biće predstavljena knjiga „Vreme je za vrt” Vilijema S. Marvina, od 18:00 sati je nastup učesnika prvih „Mladomajskih susreta”. Govore: Šimo Ešić, Vlasta Mladenović, Živko Nikolić, Jovica Tišma. Od 20:00 sati je nastup mladih neafirmisanih pesnika, finalisti Festivala, nakon čega će biti proglašen pobednik smotre. Predviđena je i dodela memorijalne nagrade „Sergije Lajković” za poseban doprinos u afirmaciji književnog stvaralaštva mladih.

Prethodni članci