Kompanija „ZiJin” donirala knjige i dala stipendije borskim učenicima

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić potpisao je Ugovor sa predstavnicima kompanijama „ZiJin Mining“ i „ZiJin Copper“ o donaciji udžbenika učenicima uzrasta od petog do osmog razreda, školskih rančeva učenicima svih osnovnih škola, kao i 50 stipendija učenicima srednjih škola vrednosti 700 američkih dolara po stipendiji.

Na ovaj način kompanija „ZiJin“ prepoznala je važnost ulaganja u obrazovanje i samim tim jačanje lokalne zajednice, istaknuto je na sastanku u Gradskoj upravi Bor.

„Grad Bor je danas jedan od gradova u Srbiji sa najvećim privrednim rastom, sa najvećom prosečnom zaradom 86.700 dinara i sa najvećom zaradom u kompaniji ‘ZiJin’ sa oko 107 hiljada dinara i to sve zahvaljujući Vladi Republike Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću i zahvaljujući kompaniji ‘ZiJin’ koja je dala nadu ne samo Boru, već celoj istočnoj Srbiji. Ova kineska kompanija pokazala je u prethodnom periodu da ume i da zna da rešava istorijska pitanja kada je u pitanju ekologija, razvoj rudarstva, a danas smo svedoci da ova kompanija vrlo odgovorno i direktno zna i ume da vodi društvenu brigu o deci. Ovaj Ugovor koji smo potpisali o donaciji za borske učenike je veoma značajan. Grad Bor u međuvremenu kupuje udžbenike za decu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole i ukupno smo zaokružili osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje kroz ovaj zajednički projekat. Podsetiću vas da je kompanija ‘ZiJin’ u proteklom periodu dosta finansijskih sredstava i razumevanja imala za oblast zdravstva, socijalne zaštite i brige o deci i omladini. Ovim projektom samo pokazuju još veću odgovornost i brigu i siguran sam da ćemo zajedničkim radom u narednom periodu postaviti standarde ne samo u Boru već i u celoj Srbiji kako treba da se ponašaju kompanije. Ono što nam ostaje da svi zajedno razvijamo i rudarstvo i zeleno rudarstvo, kao i sve društvene grane na teritoriji grada Bora“, poručio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Kineska kompanija „ZiJin“ kroz projekat „Za budući razvoj obrazovanja“ u Boru, donirala je udžbenike za 1645 učenika osnovnih škola od petog do osmog razreda, 3324 ranaca za sve učenike osnovnih škola, a u narednih pet godina ova kompanija će stipendirati 50 učenika srednjih škola sa po 700 dolara. Vrednost donacije iznosi 30 miliona dinara.

Ugovore su potpisali u ime kompanije „Serbia ZiJin Mining“ Gan Yonggang i u ime kompanije „Serbia ZiJin Copper“ zamenik generalnog direktora Zou Gang, kao i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

„Želim da u ime čitavog kolektiva ‘Serbia ZiJin Mining’ i ‘Serbia ZiJin Copper’ izrazim zahvalnost. Mi podržavamo zajedničku budućnost na kojoj kompanija radi. Istovremeno, sa postizanjem odličnih poslovnih rezultata aktivno promovišemo ekonomski razvoj i jačamo lokalnu zajednicu. Doneli smo odluku da doniramo školske udžbenike rančeve i stipendije. Mi u Kini imamo sličan projekat koji ima za cinj da pomogne učenike iz ruralnih i siromašnih krajeva. Nastojimo da sličan projekat realizujemo i u Boru. Mi ćemo da nastavimo da gradimo veze i održavamo dobre odnose sa svim slojevima borskog društva“, kazao je Gan Yonggang iz kompanije „Serbia ZiJin Mining“.

„Kompanija ‘Serbia ZiJin Copper’ donirala je značajnu donaciju u oblasti medicine, dva sanitetska vozila domovima zdravlja u Boru i Majdanpeku. Danas je ova aktivnost veoma značajna u oblasti obrazovanja. Do sada je ova kompanija ulagala u životnu sredinu, zdravstvu i u oblast obrazovanja i to dokazuje viziju kompanije da se zajedno sa svima razvija na teritoriji Srbije i Bora“, rekao je zamenik generalnog direktora „Serbia ZiJin Copper“ Zou Gang.

„Obe kompanije su pokazale da su društveno odgovorne i to dokazuje da onaj ko ulaže u mlade ne treba da brine za svoju budućnost“, kaže Milovan Božović, koordinator srednjih škola u Boru.

„Ovom donacijom kompanija je pomogla roditelje naše dece da mogu da nastave obrazovanje i uložila u unapređenje naše lokalne zajednice“, rekla je Ivana Pajkić, direktorka OŠ „Vuk Karadžić“ u Boru.

Takođe, iz kompanije najavljeno je da će sa Gradom Borom nastaviti saradnju na mnogim projektima i u budućnosti.

Prethodni članci