Svečanom akademijom obeležen 6. oktobar Dan Grada Zaječara

Dan grada Zaječara obeležava se u sećanje na dan kada se u jednoj porodičnoj kući, u podrumu, pojavio lik Presvete Bogorodice. U tom podrumu ljudi su se skrivali od bombi za vreme Drugog svetskog rata prilikom vođenja borbe za oslobođenje grada, u ulici Svetozara Markovića, nedaleko od Saborne crkve, 1944. godine. Prvo je održana liturgija, u Sabornoj crkvi. U Bogorodičinoj crkvi služen je akatist i priređena svečanost povodom likovnog, literarnog i foto konkursa „Moj Grad -Moj Hram“, na kojoj su nagrađani najbolji radovi. U pozorištu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, povodom Dana grada priređena je svečana akademija, a ovom prilikom uručena su i najviša godišnja priznanja grada Zaječara.

Zvanje Počasni građanin Zaječara dobio je prof. dr Milan Nedeljković, jedan od najzaslužnijih za otvaranje angio sale i Odeljenja invazivne kardiologije u ZC Zaječar. Dobitnici Godišnje nagrade su: Dejan Janković, privrednik iz Zaječara, osnivač „TEL – KABL“ D.O.O, za postignute rezultate u oblasti privrede; Mladen Šljivović, profesor fizike iz Zaječara, za postignute rezultate u oblasti obrazovanja i Lena Maletić, atletičarka iz Zaječara, za postignute rezultate u oblasti sporta. Dobitnik Nagrade Grada Zaječara “Nikola Pašić“ je Bora Dimitrijević , dok je Vlasta Mladenović dobitnik Nagrade Grada Zaječara „Svetozar Marković“.

Povelje za 2023. godinu, kao priznanje za postignute rezultate i podstrek za još veća zalaganja, dodeljene su: Teodori Milovanović – učenici OŠ „Hajduk Veljko“ u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti; Pavlu Kuliću – učeniku Gimnazije u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz matematike i fizike; Vuku Živkoviću – učeniku Gimnazije u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz hemije; Janku Mladenoviću, – teniseru, učeniku OŠ „Đura Jakšić“ u Zaječaru, za postignute rezultate u sportu; Nemanji Simoviću – učeniku Gimnazije u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz matematike i fizike; Luki Rodiću – učeniku OŠ „Ljuba Nešić“ u Zaječaru za postignute rezultate na takmičenjima iz matematike, fizike i srpskog jezika i jezičke kulture; Petru Savićeviću – učeniku Gimnazije u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz prirodnih nauka; ekipi učenika Gimnazije u Zaječaru koju čine učenici: Mia Milosavljević, Anđela Milosavljević, Marija Stojanović, Jovan Buzadžin i Pavle Vasilijević, za postignute rezultate u vannastavnim aktivnostima; Ivi Nikolić – učenici OŠ „Desanka Maksimović“ u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz različitih nastavnih predmeta i Damjanu Dimitrijeviću – učeniku OŠ „Ljuba Nešić“ u Zaječaru, za postignute rezultate na takmičenjima iz različitih nastavnih predmeta.

Priznanja je uručio gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, koji svima najpre poželeo srećan i blagosloven praznik, istakavši da su svi nagrađeni upisuju trag u istoriji Zaječara. Godišnju nagradu grada Zaječara za postignute rezultate u oblasti privrede, dobio je Dejan Janković, privrednik iz Zaječara, osnivač „TEL – KABL“ D.O.O. U njegovo ime prisutnima se obratio njegov sin Marko Janković.
Dobitnik priznanja za postignute rezultate u oblasti obrazovanja je Mladen Šljivović, profesor fizike u zaječarskoj Gimnaziji, koji je istakao da se svakim danom mora sve više ulagati u mlade ljude i u njihovo obrazovanje. Prisutnima se obratila i Lena Maletić, atletičarka kluba „Mladost“ iz Zaječara, dobitnica Godišnje nagrade grada Zaječara za postignute rezultate u oblasti sporta. Dobitnik Nagrade Grada Zaječara „Svetozar Marković“ je Vlasta Mladenović. Dobitnik Nagrade grada Zaječara “Nikola Pašić“ je dugogodišnji direktor Istorijskog arhiva i Narodnog muzeja u Zaječaru Bora Dimitrijević, koji je takođe povodom Dana državnosti odlikovan ordenom Karađorđeve zvezde u Predsedništvu Srbije. Na svečanoj akademiji obratio se i prof. dr Milan Nedeljković, dobitnik zvanja Počasni građanin Zaječara. U sali zaječarskog pozorišta priređen je koncert pijaniste Stefana Đokovića, povodom Dana grada Zaječara.

Prethodni članci