U Gamzigradu održan 16. „Đurđevdanski sabor“

U Gamzigradu kod Zaječara juče je održan 16. „Đurđevdanski sabor“. U okviru manifestacije tradicionalnog narodnog stvaralaštva priređen je bogat program. U kulturno umetničkom delu nastupili su KUD-ovi: iz Gamzigrada, Halova, Zvezdana, Zlota, Vražogrnca, Nikoličeva, Rgotine, Velikog Izvora kao i FSDR „Jovica Joca Mihailović“ iz Zaječara.

Manifestaciju je otvorila Biljana Glišić, pomoćnik direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – centar za kulturu ,,Zoran Radmilović” iz Zaječara. Kulturno-umetničkom programu prethodio je prikaz narodnog običaja „Promuz ovaca“, priređena je i
izložba tradicionalne trpeze i rukotvorina, kao i dečja likovna kolonija.

Za najlepšu pastiricu „Đurđevdanskog sabora” izabrana je Lena Prvulović iz Gamzigrada, a najukusniju jagnjeću čorbicu pripremila je ekipa KUD „Romulijana” iz Gamzigrada, a u okviru sabora organizovan je i turnir u malom fudbalu. U seniorskoj konkurenciji najbolja je bila ekipa „Babini puišori” a u pionirskoj „Miletova armija”.

Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu Zoran Radmilović u saradnji sa turističkom organizacijom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Gamzigrad, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Prethodni članci