U Gradskoj upravi Zaječar održan prvi sastanak Partnerskog foruma Plana razvoja

U Gradskoj upravi Zaječar održan je prvi sastanak Partnerskog foruma, koji će tokom procesa izrade Plana razvoja imati značajnu ulogu.

Plan razvoja jedne lokalne samouprave je krovni strateški dokument i od 2018. godine je zakonska obaveza lokalne samouprave.

Partnerski forum koji je održan u Zaječaru, prvi je i jedan u nizu od tri foruma, poručila je Ivana Živić, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Gradske uprave Zaječar i koordinator Koordinacionog tela za izradu Plana razvoja.

„Ovo je prvi strateški dokument koji radimo po novoj proceduri. Ovaj partnerski forum je prvi i jedan u nizu od tri koja su predviđena i predstavlja vrlo značajno telo u izradi Plana razvoja. Želimo da dobijemo što više ideja i podataka iz analaze stanja u Zaječaru, da bi taj dokument bio što kvalitetniji, da bi mogao da posluži za izradu drugih strategija za razvoj našeg grada, a sve to kroz učešće što većeg broja naših građana iz različitih ustanova i institucija, civilnog sektora, privrednog sektora. Postoje tri prvaca koja smo definisali na sastanku koordinacionog tima, a to su: ekonomski razvoj, društveni i urbani razvoj. Formirane su tri radne grupe koje će pratiti i definisati prioritete, a partnerski forum će kroz svoje uključivanje davati sugestije za unapređenja ciljeva i mera“ rekla je Živić.

Prvi sastanak Partnerskog foruma otvorio je Vladimir Videnović, zamenik gradonačelnika grada Zaječara.

„Ovaj strateški dokument je bitan za dalje funkcionisanje Zaječara. Neophodno je da u sistemu izrade učestvuje cela zajednica i svi sistemi upravljanja i funkcionisanja ovog grada, s obzirom da je ovaj dokument toliko važan. Vrlo sam zadovoljan odzivom, kao i onim što smo do sada uradili. Nadam se da ćete svi dati svoj maksimum da bi ga uradili kako treba“, istakao je Videnović.

Sastanku je prisustvala i Milijana Zdravković Mihailov, konsultant za Grad Zaječara u procesu izrade Plana razvoja i predstavnik Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

„Plan razvoja je krovni dokument razvoja jedne jedinice lokalne samouprave. Na osnovu Plana razvoja mogu da se rade sektorske strategije u oblasti socijale, razvoja turizma, podrške Roma, razvoj sporta i omladine, u zavisnosti od potreba svake lokalne samouprave, ali se zato u Planu razvoja definišu sve oblasti koje su vezane za društveni život lokalne zajednice„, kazala je Zdravković Mihajlov.

Plan razvoja grada Zaječara treba da bude završen u aprilu 2023. godine, a posle toga sledi njegovo usvajanje od strane lokalnog parlamenta grada Zaječara.

Projekat „Podrška unapređenju kapaciteta izrade lokalnih planova razvoja“ se sprovodi u okviru zajedničke saradnje Srbije i Nemačke, odnosno GIZ projekta u saradnji sa Balkanskim centrom za regulatornu reformu iz Beograda. Pokrovitelj svega je Republički sekretarijat za javne politike, koji je inače u obavezi da vodi računa o sprovođenju Zakona o planskom sistemu.

Prethodni članci