U Gradskoj upravi Zaječar priređen je prijem za učenike iz Italije i Španije

U Gradskoj upravi Zaječar priređen je prijem za učenike iz Italije i Španije

U zaječarskoj Gradskoj upravi priređen je prijem za učenike iz Italije i Španije koji trenutno borave u Zaječaru.

U okviru programa Erazmus+ učenici i nastavnici iz Španije i Italije već nekoliko dana borave u Zaječaru, a tom prilikom posetili su OŠ „Đura Jakšić“. U saradnji sa školama iz Grčke, Italije i Španije, OŠ „Đura Jakšić“ realizuje projekat „Učimo zajedno kroz naše nasleđe“.

„Suština je da upoznajemo kulturno-istorijsko nasleđe koje imamo u gradovima i zemljama iz kojih potiču naše škole. Ono što naši učenici i nastavnici nose jesu lepi trenuci koje su doživeli u gradovima u Italiji i Španiji i Grčkoj i drago nam je da i Zaječar može da pokaže prirodne i kultuno-istorijske lepote. Cilj je da stvaramo prijateljstvo između naroda i da učimo kroz naše nasleđe. Posle ovog druženja ostaće jedna lepa uspomena našim učenicima ali i poštovanje prema kulturnim i prirodnim bogatstvima“, poručio je Saša Vojnović, direktor OŠ „Đura Jakšić“ Zaječar.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić istakao je da je veoma bitno da mlađe generacije stvaraju prijateljstva sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja.

„Nadam se da se pre svega u Zaječaru prijatno osećate. Zadovoljstvo mi je da čujem da naša OŠ ’Đura Jakšić’ sarađuje sa drugim školama iz drugih gradova i zemalja. To je i cilj da radimo na bratimljenju i zbližavanju. Dragi gosti, nalazite se u središtu jedne regije kao što je Timočka Krajina, jednom od najlepših regija u Srbiji. Iako imamo već jedan bratski grad Molfakone u Italiji, ne bi bilo loše i da se pobratimimo sa još nekim. Već radimo na bratimljenju sa gradovima u Francuskoj i Španiji i možete kod predstavnika svojih lokalnih samouprava da pokrenete inicijativu da se pobratimo sa još nekim gradom iz kog vi dolazite. Razvijajte ljubav i prijateljstvo i učite jezike i zbližite se, jer samo zajedništvo i jedinstvo mogu da dominiraju. Treba jedni drugima da pomažemo i da zajedno živimo i time da obezbedimo opstanak pre svega naše Evrope, a onda i celog sveta“, rekao je Ničić.

Na prijemu u Gradskoj upravi u Zaječaru, učenicima i nastavnicima podeljeni su prigodni pokloni nakon sastanka.

Osnovna škola „Đura Jakšić“ u Zaječaru više od deset godina učestvuje u međunarodnim projektima.

Prethodni članci