U Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ Zaječar održana promoc ija knjige „Stanovništvo Stare planine – Timok“

Danas je u Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ Zaječar predstavljena knjiga dr Miodraga Velojića i dr Olice Radovanović pod naslovom „Stanovništvo Stare planine – Timok“. Promocija knjige održana je u Galeriji Istorijskog arhiva, a o knjizi je, pored autora, govorio i Radiša Dragićević.

Autori već 20 godina rade ovu ediciju, stanovništvo Stare planine. Knjige su počele da izlaze od 2003. godine, a ovo je šesta po redu. Svi prisutni su na promociji mogli videti i neobjavljene izvore fotografije o prezentacijama, pričama i o onome što autori spremaju u nekom narednom periodu.

Dakle, nakon više mikroregija, evo, stigli smo i do našeg kraja, do Timoka. Ovu našu knjigu obrađujemo već više godina, a evo sada smo uspeli sve to da finalizujemo i nadam se da će čitaoci uživati u onome što smo pripremili. Nažalost, ima još puno nepoznatih podataka. Ostalo je još sakrivenih podataka, to su stari turski popisi naselja sa ovih prostora, broj stanovnika od oslobođenja od Turaka pa do današnjeg dana. Mi smo izvršili analizu mesta koja su ostala tamo sakrivena, obelodanili ih i stavili između korica ove knjige. Ova oblast, za razliku od ranije obrađivanih oblasti, ima puno izvora i puno podataka, jer se najviše pisalo o naseljima ove oblasti. Sa oko 14 naselja imamo otprilike 320 strana, nije moglo više, ali smo se potrudili da damo sve izvore, tako da negde ima oko 500 fusnota, odnosno izvora koje smo koristili za pisanje ove knjige.“ – kaže jedan od autora, dr Miodrag Velojić.

Dr Velojić je najavio i da će posle popisa koji će uslediti, najverovatnije, aprila 2022. godine, sumirati rezultate za ovih 20 godina istraživanja i da će u sedmoj knjizi ove edicije staviti sve ono što su do sada istraživali i radili na prostoru od Zaječara pa do Dimitrovgrada, odnosno u tih devedeset i nešto naselja Stare planine.

Ova publikacija izdata je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja.

Prethodni članci