U Istorijskom arhivu u Zaječaru predstavljena knjiga „Odbrana Zaječara 1913: Timočka vojska u Drugom balkanskom ratu“

U Istorijskom arhivu „Timočka Krajina“ u Zaječaru organizovana je promocija knjige „Odbrana Zaječara 1913: Timočka vojska u Drugom balkanskom ratu“, autora prof. dr Aleksandra Životića.

Knjiga govori o dešavanjima na teritorji Timočke Krajine tokom Drugog balkanskog rata. Kako se navodi u ovom izdanju, postojeći teritorijalni spor između Srbije i Bugarske pretio je da eskalira u oružani sukob, a od proleća 1913. na srpskoj strani su bili primetni bugarski napori po planu koncentracije značajnih vojnih snaga prema srpskim trupama u Makedoniji i duž stare međudržavne granice.

Ovo delo nastalo je prikupljanjem podataka iz Vojnog arhiva u Beogradu i delom iz Istorijskog arhiva „Timočka Krajina“ u Zaječaru, navodi prof. dr Aleksandar Životić, autor.

„U knjizi je reč o epizodi koja je bila poprilično zaboravljena i zapostavljena. Bugarski pokušaji da zauzmu najveći deo Timočke Krajine iziskivao je adekvatnu reakciju srpske strane. Upravo na širem prostoru Zaječara odigrali su se krupni događaji gde su vojnici rezervisti, starijih godina, trećepozivci, odbranili Zaječar, a u drugoj fazi rata preneli operacije na teritoriju Bugarske. Opseli su Vidin i držali grad u opsadi do momenta sklapanja primirja. Knjiga je plod jednog starijeg istraživanja, pre svega u beogradskom Vojnom arhivu, jednim delom u Arhivu u Zaječaru i tako je nastala ova knjiga koja govori o dešavanjima tokom Drugog balkanskog rata. Istočna Srbija je prostor koji je tokom prethodna dva veka produkovao istoriju i ima izuzetnu važnost za istoriju Srbije u 19. i tokom 20. veka“ istakao je Životić.

Na promociji su još govorili i direktor Istorijskog arhiva „Timočka Krajina“ u Zaječaru Velibor Todorov i pukovnik docent dr Dalibor Denda sa Univerziteta odbrane.

Promociji knjige prisustvovali su predstavnici Eparhije timočke, institucija kulture, kao i zaječarski učenici.

Autor knjige prof. dr Aleksandar Životić srpski je istoričar i univerzitetski profesor. Redovni je profesor na Katedri za istoriju Jugoslavije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Područje njegovih stručnih interesovanja vezano je za istoriju jugoslovenske države, posebno za vojnu i diplomatsku istoriju i mesto Jugoslavije u Hladnom ratu, spoljnu politiku jugoslovenske kraljevine, jugoslovensko-albanske odnose u HH veku, jugoslovensku politiku na Bliskom istoku, istoriju nesvrstanosti, odnose između socijalističkih zemalja, odnose između jugoslovenske države i zapadnih zemalja, nastanak jugoslovenske države i ulogu vojnih i političkih elita u jugoslovenskom društvu.

Prethodni članci