U knjaževačkim selima Vrtovcu i Balta Berilovcu održana manifestacija 22. „Molitva pod Midžorom“

Manifestacija „Molitva pod Midžorom” održana u knjaževačkim selima Vrtovac i Balta Berilovac

Tradicionalna manifestacija „Molitva pod Midžorom“, 22. po redu, održana je i ove godine u knjaževačkim selima Balta Berilovac i Vrtovac.

Manifestacija je otpočela prvo u Vrtovcu, na mestu zvanom Kalavat, zavetnom molitvom koja se održava na Đurđevdan, 6. maja. 

U Balta Berilovcu predstavljena su tradicionalna jela, zanati i običaji. Tokom dana održana su takmičenja u više kategorija, a izabrana su i najbolja đurđevdanska trpeza, staroplaninski sir, jagnjeća čorba, belmuž, lekovito bilje i proizvodi od šumskih plodova.

Takođe, Udruženje za negovanje tradicije „Izvor“ iz Knjaževca u saradnji sa TO Knjaževac organizovalo je izložbu starih predmeta.

„Meni je drago kada ovakvu izložbu postavimo, jer je to samo deo predmeta koje posedujemo. Imamo inače preko 1000 predmeta, a ovde su izloženi najstariji predmeti. Svi eksponati su izrađeni od materijala sa ovih prostora, iz Balta Berilovca, Vrtovca, Kalne“, kazala je Ljiljana Mihajlović, Udruženje za negovanje tradicije „Izvor“ Knjaževac.

„Nastavljamo da negujemo nematerijalno kulturno nasleđe i ovom manifestacijom najavljujemo početak letnje sezone na Staroj planini“, istakla je Jelena Kinđer, direktorka TO opštine Knjaževac.

Program u Balta Berilovcu upotpunio je i nastup estradne umetnice Gordane Lazarević.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Knjaževca, pod pokroviteljstvom opštine Knjaževac.

Prethodni članci