U Knjaževcu održan „Tozin lonac“, po deveti put

Na izletištu Banjica, kod Knjaževca, po deveti put održan je ”Tozin lonac”, kulinarska manifestacija, posvećena Svetozaru Jovanoviću, arheologu Zavičajnog muzeja u Knjaževcu.

Ovom prilikom učestvovalo je 15 ekipa, uglavnom iz Knjaževca, ali i iz drugih gradova Srbije. Pripremana su domaća jela, a posetioci su prvi put mogli da probaju i jelo iz Indije.

U Knjaževcu održan "Tozin lonac", po deveti put

Ova kulinarska manifestacija je od velikog značaja, jer ujedno privlači i veliki broj turista na izletište Banjica, istakla je Ljiljana Mihajlović, predsednica Udruženja za negovanje tradicije ”Izvor” iz Knjaževca.

U Knjaževcu održan "Tozin lonac", po deveti put

„Manifestacija je posvećena Svetozaru Jovanoviću, arheologu Zavičajnog muzeja u Knjaževcu, a pored toga bio je i vrhunski kulinar, najpoznatije je ‘Tozino prženo’. Mi kao Udruženje čuvamo i nematerijalnu kulturnu baštinu i zato ovom prilikom spremamo tradicionalna jela. Takođe, ovo mesto je izabrano, jer ovde imamo i turističku banjsku ponudu, od nedavno tu je napravljen i velnes centar, tako da na ovaj način promovišemo i turističku ponudu Knjaževca“, kazala je Mihajlović.

U Knjaževcu održan "Tozin lonac", po deveti put

Žiri je imao najteži posao, da oceni koje je jelo najbolje. S obzirom da je predstavljeno mnogo različitih jela, na kraju su ipak sve ekipe bile pobednici, odnosno svaka ekipa je nagrađena. Predsednik žirija ove godine bio je Stevan Davidović iz Novog Bečeja, inače bratske opštine Knjaževca.

U Knjaževcu održan "Tozin lonac", po deveti put

„Svi su se trudili da prikažu specijalitete ovog kraja. Za mene kao nekoga ko dolazi iz Vojvodine ovo je veoma zanimljivo, mnoge stvari sam prvi put probao. Tu je belmuž, zatim indijska hrana, tu je i ekipa iz Aleksinca koja se lepo obukla za ovu manifestaciju… Knjaževac i Novi Bečej imaju dugu tradiciju prijateljstva i nadam se da ćemo to prijateljstvo negovati i u budućnosti“ poručio je Davidović.

Prema mišljenju žirija, najbolje organizovana ekipa bilo je Udruženje „Radinost“ iz Aleksinca.

U Knjaževcu održan "Tozin lonac", po deveti put

Organizatori „Tozinog lonca“ su Udruženja za negovanje tradicije ”Izvor” iz Knjaževca, uz podršku Opštine Knjaževac.

Prethodni članci