U Knjaževcu održana Svetosavska akademija, na kojoj je uručena novčana pomoć najboljim studentima

Opština Knjaževac je i ove godine nagradila jednokratnom novčanom pomoći talentovane studente u okviru Svetosavskog konkursa “Budućnost Knjaževca” za školsku 2022/2023. godinu. Tom prilikom, predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić studentima je na Svetosavskoj akademiji uručio čekove jednokratne novčane pomoći.

Svetosavska akademija održana u Knjaževcu

Povodom slave Svetog Save, u Knjaževcu je priređena Svetosavska akademija, na kojoj su uručene jednokratne novčane pomoći talentovanim studentima sa prosečnom ocenom preko 9,00 u iznosu od 35.000 dinara.

Svetosavska akademija održana u Knjaževcu

Svetosavsku akademiju „Budućnost Knjaževca“, u Domu kulture u Knjaževcu, otvorili su Dečiji hor „Sveti Sava“ i članovi Pevnice crkve Svetog Georgija, koji su izveli himnu Svetom Savi.

Svetosavska akademija održana u Knjaževcu

Nakon prigodnog programa, čekove za stipendije najboljim studentima uručio je predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić. Ukupno 32 studenta nagrađena su jednokratnom novčanom pomoći.

Svetosavska akademija održana u Knjaževcu

„Dragi Knjaževčani, okupio nas je Sveti Sava ovde, kao što vekovima nas okuplja svuda gde god Srbi živeli. Kada mladi čovek plemićke krvi, prateći svoju viziju i snove, ostvarivajući svoje ciljeve, postao je najveći među svim Srbima, postigao je i ostvario svoj san. Da li nam je plasirao samo duhovni put ili nam je ukazao kako svi mi ako pratimo svoje snove, možemo da postignemo uspeh. Hvala Bogu, Knjaževac je pun pametne i inteligentne dece, koji će biti dobri studenti, dobri stručnjaci. Zapamtite draga deco i dragi studenti, inteligencija i znanje i mudrost i talenat bez ambicija su kao ptica bez krila, kao što je nekad rekao Salvador Dali. Morati imati ambicije, ne plašite se da sanjate velike snove, ali znajte da su snovi bez ciljeva, često put u razočarenje. Važno je da se krećete i da ostvarite svoje ciljeve. Jednog dana kada budete ostvarili svoje ciljeve, onda se potrudite da budete i srećni“, istakao je, između ostalog, Đokić.

Pored predsednika opštine Milana Đokića, prisutnima će se obratiti i protosinđel Zaharija.

Svetosavska akademija održana u Knjaževcu

„Sveti Sava je u početku pokušao da nađe odgovore kroz literaturu, kroz mnogobrojne knjige i spise, ali nije sebi u potpunosti dao odgovor da li je čovek večan i da li je svet večan i nije se zadovoljio onim što je pročitao. Odlučio je da određenim načinom života da sebi odgovor na ta pitanja. Otišao je u Svetu Goru, hodio bos, pristupio poslušanju, kako bi dobio odgovor na pitanja. Pre svega i iznad svega proslavljamo vrednosti koje je Sveti Sava osetio na svojoj koži i predao srpskom rodu“, rekao je protosinđel Zaharija.

Među nagrađenim studentima su i Anđela Milutinović sa Mašinskog fakulteta u Nišu i Anđelija Aranđelović sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

„Ovo znači da ipak neko misli na nas i da ceni ono što radimo. Prošle godine takođe sam bila dobitnik ove novčane pomoći lokalne samouprave. Često sam u Knjaževcu i volela bih možda jednog dana da se vratim ovde“, kazala je Anđela Milutinović.

„Ovo je pre svega veliki podstek i podrška za sve ono što smo do sada radili i sada na završnoj godini nekako mi više znači nego prošle godine, jer sada znam da neko vidi moj trud. Ja sam student socijalne politike i socijalnog rada koji podrazumeva taj koncept pružanja podrške i pomoći i kada vidim sve ovo na nekom profesionalnom nivou, vidim koliko je to sve značajno. Zahvalna sam svima u moje ime i u ime mojih kolega i drago mi je što ovo u Knjaževcu postoji i nadam se da će se održati ova tradicija“, rekla je Anđelija Aranđelović.

Pored svečane akademije, u Saobornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u Knjaževcu, u jutarnjim satima održana je liturgija povodom praznika Svetog Save.

Prethodni članci