U Koprivnici održani 21. „Dani Adama Bogosavljevića”

Manifestacija 21. „Dani Adama Bogosavljevića” održani su u Koprivnici, kod Zaječara, u spomen na srpskog tribuna i reformatora, koji je štitio prava seljaka u drugoj polovini 19. veka.

Manifestacija je počela defileom učesnika, a nastavljena je kulturno-umetničkim programom u porti seoske crkve.

21. „Dane Adama Bogosavljevića” otvorila je Elena Matković, članica zaječarskog Gradskog veća zadužena za kulturu.

„Sigurna sam da ste svi veoma ponosni što vam je Adam Bogosavljević ostavio ovo u amanet. Suština i jeste da čuvamo naše nasledstvo i sopstveni identitet. Ova manifestacija ima i veliki značaj, jer čuva narodno stvaralaštvo, pesmu, igru, običaje. Više je od dve decenije održavanja ovog sabora i samim tim mi svi zajedno pišemo istoriju sela Koprivnica. Grad Zaječar će nastojati da pomogne da ova manifestacija postane i veća i masovnija narednih godina“, istakla je Matković.

Na saboru su nastupili KUD-ovi: „Adam Bogosavljević” iz Koprivnice, „Zoran Gajić” iz Rgotine, „Graničar” iz Halova, „Dubočane” iz Dubočana, „Moravac” iz Gornjeg Vidova kod Paraćina i „Radislav Nikčević” iz Miloševa kod Jagodine.

U zaječarskim selima tokom leta i jeseni biće organizovano još 25 manifestacija.

„Ovo je već peta manifestacija koju organizujemo na području Grada Zaječara. One su od izuzetnog značaja za očuvanje kulture i tradicije. Takođe, na jedan način ovo je naš doprinos razvoju sela i opstanku mladih na selu. Inače, do kraja leta i tokom septembra i oktobra odrganizovaćemo još 25 manifestacija“, kaže Biljana Glišić, pomoćnik direktora Ustanove NPTK-CK „Zoran Radmilović“ Zaječar.

Za nedelju dana, u selu Veliki Izvor kod Zaječara, biće održana Međuokružna smotra folklora na manifestaciji „Potekla voda studena“, koja je organizovana u saradnji sa Centralnim savezom amatera u kulturi Srbije. Tu će biti izabrani najbolji folklorni anasmbli za Republičko takmičenje folklora u Kličevcu.

Organizatori manifestacije u Koprivnici su Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović” Zaječar i Mesna zajednica Koprivnica, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Prethodni članci