U Lubnici prvi put održana manifestacija „Pantelejski sabor“

U Lubnici kod Zaječara prvi put je organizovana manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva „Pantelejski sabor“, na zahtev meštana Lubnice, s ciljem očuvanja kulturnog nasleđa ovog kraja.

Ovo je već 19. smotra koja je organizovana u selima na teritoriji grada Zaječara od početka godine, a šesta koja se organizuje po prvi put.

Nakon defilea učesnika i zajedničkog kola priređen je bogat kulturno-umetnički program u kome su učestvovali KUD-ovi iz: Lubnice, Zvezdana, Gamzigrada, Vražogrnca, Halova, Rgotine, Gradskova i Osnića.

Manifestaciju je otvorila gradska većnica za kulturu Elena Matković.

„Stanovnici Lubnice takođe će od sada imati manifestaciju na kojoj mogu da se okupe jednom godišnje i da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu. S obzirom da imamo veliki broj manifestacija koje čuvaju nematerijalno kulturno nasleđe, nadam se da će naša lokalna samouprava u narednim godinama biti prestonica kulture Srbije. Svi sabori u zaječarskim selima su veoma važni zbog očuvanja narodnog stvaralaštva, običaja i tradicije. Grad Zaječar će uvak podržati sve manifestacije koje čuvaju naš identitet“, istakla je Matković.

„Trudimo se da očuvamo i materijalno i nematerijalno kultuno blago sa ovog područja, a biće još manifestacija. Potrudili smo se da ih organizujemo u skoro svim zaječarskim selima, odnosno u selima koja su to tražila od nas”, istakla je Biljana Glišić, pomoćnica direktora Ustanove NPTK CK „Zoran Radmilović” Zaječar.

Organizator još jedne uspešne manifestacije koja je okupila veliki broj građana je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar, u saradnji sa Mesnom zajednicom Lubnica, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Prethodni članci