U Narodnom muzeju „Zaječar“ otvorena izložba slika Dragoslava Živkovića

U okviru manifestacije „Muzeji za 10”, u Galeriji Narodnog muzeja „Zaječar” otvorena je izložba Dragoslava Živkovića, slikara koji živi i stvara u Knjaževcu i koji je od strane likovne kritike označen kao jedan od najznačajnijih savremenih slikara ne samo u istočnoj Srbiji već i šire.

Na izložbi, koja je retrospektivnog karaktera, predstavljeno je 48 dela u tehnikama ulja, akvarela i crteža nastalih od studentskih dana pa do danas.

U Narodnom muzeju "Zaječar" otvorena izložba slika Dragoslava Živkovića

Reč je o delima iz zbirki Zavičajnog muzeja Knjaževac, Narodnog muzeja „Zaječar” ali i iz privatnih kolekcija od kojih mnoga do sada nikada nisu izlagana.

U Narodnom muzeju "Zaječar" otvorena izložba slika Dragoslava Živkovića

U toku trajanja izložbe publika je mogla da pogleda i dokumentarni film o umetniku autora Miloša Jeremića, kao i kratki video zapis – vođenje kroz izložbu za gluve ili osobe oštećenog sluha na znakovnom jeziku.

Autor izložbe je Milena Milošević Micić, istoričar umetnosti, muzejski savetnik Zavičajnog muzeja Knjaževac.

U Narodnom muzeju "Zaječar" otvorena izložba slika Dragoslava Živkovića

„Dragoslav Živković predstavlja gotovo anahronu, svakako jedinstvenu pojavu na likovnoj sceni Srbije. Živi i stvara u miru svoje rodne varoši, insistirajući na klasičnim crtačkim i slikarskim tehnikama koje je, u toku veoma zapaženog i priznatog višedecenijskog umetničkog delovanja, savladao i razvio do prefinjenosti. Posvećen figuraciji i likovnosti, likovnoj strukturi slike Dragoslav Živković, negujući svoj prepoznatljiv i jedinstven umetnički izraz, ostaje dosledan poetici koju je jednom, još na početku svoje umetničke karijere utemeljio. Istrajno, posvećenički, minucioznim postupkom istražuje nesagledive mogućnosti osnovnih likovnih elemenata: linije, boje, svetla i tame, stvarajući na svojstven način dela osobenog senzibiliteta“, kazala je Milošević Micić.

Dela Dragoslava Živkovića izdvajaju se i prepoznaju po jedinstvenom likovnom jeziku i izboru motiva i tema.

U Narodnom muzeju "Zaječar" otvorena izložba slika Dragoslava Živkovića

Povodom 50-godišnjice stvaralašva Dragoslava Živkovića 2020. je publikovana monografija Živkovića, grupe autora, kapitalno delo u izdanju Zavičajnog muzeja Knjaževac, koje je predstavljena na otvaranju izložbe.

Izložba u Zaječaru može se pogledati narednih mesec dana.

Prethodni članci