U okviru karavana „Digitalna ekspedicija”, premijerka Srbije Ana Brnabić posetila Bor

Karavan „Digitalna ekspedicija”, pokrenut pretprošle godine na inicijativu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, posetio je grad Bor kao svoju prvu stanicu u ovoj godini.

Najpre je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila najstarije sugrađane Bora u Udruženju penzionera, koji su bili na obuci u okviru „Digitalne ekspedicije. Pored premijerke Brnabić, Bor su posetili i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj Jakup Beriš. 

Kroz tematska predavanja i razgovore sa ekspertima Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Kancelarije za IT i eUpravu, građani Bora su imali priliku da saznaju sve o digitalnoj pismenosti, važnosti digitalnih veština, bezbednom ponašanju u online svetu, kao i o ostalim prednostima upotrebe interneta i digitalnog prostora.

Obuke karavana namenjene su najširoj populaciji, od mladih i njihovih roditelja do najstarijih sugrađana i državnih službenika i zbog toga se održavaju na tri lokacije u svakom gradu: na glavnom gradskom trgu, u Udruženjima i klubovima penzionera i u jedinicama lokalne samouprave.

Vlada Republike Srbije prepoznala je značaj digitalizacije za razvoj zemlje, privrede i društva i ulaže značajna sredstva u izgradnju infrastrukture koja je ključna za uspostavljanje elektronskih usluga i servisa. Paralelno sa ovim procesom, neophodno je da građani i građanke steknu osnovne digitalne veštine koje su neophodne za poslove budućnosti i život u svetu koji se ubrzano menja zahvaljujući digitalizaciji. Zbog toga je važno da svi imaju jednak pristup digitalnim uslugama i znanje kako da ih koriste.

Na prvoj stanici „Digitalne ekspedicije 2023“ u Boru, premijerka Ana Brnabić obišla je postavku „Digitalne ekspedicije“ u centru grada i obuke građana iz oblasti zaštite ličnih podataka, korišćenja eGrađanina i upoznavanja sa elektronskim uslugama u Narodnoj biblioteci u Boru.

“U prethodnih sedam godina, Vlada je uradila mnogo toga na reformi državne uprave. Ponosna sam i srećna što su danas vidiljivi rezultati napornog rada. Želeli smo da građani i privreda osete da smo im na usluzi sedam dana u nedelji, 365 dana u godini, da neki posao možete da uradite jednako efikasno nedeljom ujutru ili četvrtkom uveče. Da ne morate da izlazite iz kuće, napuštate svoju porodicu, izlazite sa posla, već da to možete da obavite iz svoje fotelje. Za mene je to odgovorna državna uprava. Poseban fokus Digitalne ekspedicije ove godine su stariji sugrađani, penzioneri. Nisam želela da ikoga izostavimo i zaboravimo, već da svima olakšamo. Bila sam ponosna kada sam videla slike od juče iz Bora, kako su penzioneri prihvatili elektornsku upravu i koliki je njihov entuzijazam i energija. Takođe sam ponosna i na grad Bor koji se iz godine u godinu ekonomski razvija”, poručila je Brnabić.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić istakao je zadovoljstvo što je grad Bor prvi od deset gradova Srbije u kojem gostuje „Digitalna ekspedicija 2023“, dodajući da će Kancelarija za mlade Bor nastaviti da održava obuke starijim sugrađanima u Udruženju penzionera u redovnim nedeljnim terminima, i nakon Digitalne ekspedicije.

„Veliko mi je zadovoljstvo što je u Boru, koji zabeležava najveći privrdni rast zahvaljujući Vladi Republike Srbije i predsedniku Vučiću, započeo karavan ‘Digitalna ekspedicija 2023’. Video sam naše najstarije sugrađane, naše penzionere, naše graditelje grada Bora, kako su srećni, veseli i pozitivni i koliko su pokazali energije, snage i volje da nauče digitalne veštine. Bor se razvija, Bor ide napred i još jednom veliko Vam hvala premijerka na tome. Mi danas u Boru imamo sliku stabilne i jake Srbije, Srbije koja ide napred. Nije samo ekonomija na prvom mestu u Srbiji, već je tu i briga o građanima koja se i najbolje vidi kroz sve ovo što radimo za naše Borane i to je jedna od bitnih politika koju vodi Vlada Republike Srbije i predsednik Aleksandar Vučić. Siguran sam da ćemo opravdati zadatak koji ste nam zadali, da uspešno realizujemo ‘Digitalnu ekspediciju'“ kazao je Milikić.

Karavanu digitalnih veština, bezbednosti i pismenosti pridružio se i Nikola Selaković – ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koji je izjavio da je ova Vlada pokazala da brine o svojim najstarijim sugrađanima.

„Podsetiću da su penzije od novembra prošle godine do januara ove povećane za 20,8%, a kako je najavio i predsednik, penzije će ponovo biti dvocifreno povećane do kraja ove godine. Od oktobra, naši najstariji sugrađani moći će da koriste i penzionerske kartice, koje će im omogućiti razne pogodnosti, poput popusta u prodavnicama, apotekama, ali i pozorištima, bioskopima. ‘Digitalni Karavan’ kakav smo videli danas u Boru upravo će ih naučiti kako da preko računara sami podnesu zahtev za penzionersku karticu, ili dobiju neku drugu uslugu preko E-uprave, olakšavajući život ne samo njima, jer neće čekati u redovima, već će i olakšati rad institucija u koje bi inače morali fizički da odu“, rekao je Selaković.

Građanima Bora se obratio i Mihailo Jovanović – ministar informisanja i telekomunikacija.

„Cilj ‘Digitalne ekspedicije’ je da svi zainteresovani građani, od najmlađih, preko generacije Z i njihovih roditelja, do najstarijih sugrađana, koji nisu u dovoljnoj meri upoznati sa elektronskim uslugama, budu u prilici da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka. Posebnost ovogodišnje ekspedicije je da se za najstarije građane formira i ‘Digitalni kutak’, prostor u kome će najstariji moći da pohađaju posebno osmišljene kurseve i edukuju se o korišćenju novih tehnologija, što će im omogućiti veću nezavisnost u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti. Predavači u ‘Digitalnom kutku’ će biti iz Kancelarija za mlade. Na taj način u svakom gradu uspostavljamo održivi ekosistem digitalnih obuka gde oni mlađi počinju da obučavaju one starije“ kaže Jovanović.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović posebno je istakao da u ovo vreme razvoja savremenih tehnologija, ubrzane digitalizacije i sve većeg korišćenja veštačke inteligencije posebnu pažnju treba obratiti na to da podaci o ličnosti koji se koriste prlikom ovakvih vidova obrade podataka budu zaštićeni.

“Poverenik sprovodi razne akcije sa posebnim fokusom na ranjive kategorije građana, u koje spadaju deca, ali i stariji građani. Jedna od dobrih ideja do kojih smo došli zajedno u okviru programa Nova pismenost, koji sprovode USAID i Propulsion je brošura za naše najmladje pod nazivom “Podaci o ličnosti su naše blago, kako ih možemo zaštititi?”, koja je besplatna i dostupna u elektronskom formatu na sajtu Poverenika“ naglasio je Marinović.

Digitalnu ekspediciju drugu godinu zaredom podržava Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP.

„UNDP je sa zadovoljstvom podržao Vladinu ambicioznu digitalnu agendu od samog početka. Nismo zaboravili na najstarije stanovništvo i osmislili smo posebne obuke za sticanje digitalnih veština koje su prilagođene njihovim potrebama. Pored toga, klubovima penzionera u svih 10 gradova kojima će proći Digitalna ekspedicija poklonili smo po dva računara, uređaj za štampanje i skeniranje i u svakom klubu formirali Digitalni kutak, gde će najstariji moći da pohađaju posebno osmišljene kurseve i uče kako da uz pomoć digitalnih alata olakšaju i obogate svoj svakodnevni život“, rekao je Jakup Beriš, stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Kako su učenici osnovnih i srednjih škola najugroženiji u digitalnom prostoru, jer najviše vremena provode na društvenim mrežama i popularnim onlajn platformama, za njih je kreirana serija radionica na temu bezbednog korišćenja interneta, kritičkog razmišljanja i medijske pismenosti. Radionice će držati Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, organizacija Propulsion i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti koji će im ujedno predstaviti i brošuru „Podaci o ličnosti su naše blago, kako ih možemo zaštiti?”, nastalu u okviru programa Nova pismenost.

Naredna stanica karavana je u Priboju 21. i 22. aprila 2023. a tokom naredna tri meseca karavan će posetiti i Kikindu, Zrenjanin, Sombor, Prokuplje, Brus, Valjevo, Sremsku Mitrovicu i Zaječar. Karavan „Digitalna ekspedicija” se sprovodi uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i evropskom organizacijom Propulsion.

Prethodni članci